Nieuwe DGBC-partner stelt zich voor: Newomij

Vastgoedonderneming Newomij is actief op het gebied van VVE-beheer, vastgoedfinanciering en investeert in een eigen vastgoedportefeuille. Het familiebedrijf en de nieuwe DGBC-partner heeft als doelstelling om een betekenisvolle bijdrage te leveren aan de ontwikkeling en het beheer van Nederlands vastgoed voor de lange termijn.  

Robbert Ter Weijden, lid  Raad van Bestuur, omschrijft Newomij als een bedrijf dat niet voor de snelle winsten gaat, maar juist een langetermijnhorizon heeft. Partner worden van DGBC is dan ook een voor de hand liggende keuze. “Verduurzaming van de gebouwde omgeving is een van de grootste uitdagingen waar de vastgoedmarkt mee te maken heeft. Er is een urgente opgave om de uitstoot van CO2 te verminderen. Daarom zoeken we partners die zich inzetten op het gebied van duurzaamheid en ons helpen de route te bepalen naar een toekomstbestendige portefeuille en met ons de lat hoger leggen.”  

Newomij beschikt over een portefeuille van circa 130.000 vierkante meter commercieel vastgoed, waaronder winkels, kantoren, maar ook 3.500 woningen. ”Duurzaamheid draait voor ons niet om slopen en dan nieuwbouw neerzetten. We geloven juist in het beter benutten van de bestaande gebouwen en materialen. Waarom zou je slopen als het casco nog goed is? Je vernietigt hiermee niet alleen kapitaal, maar ook grondstoffen. Ons doel is om met hergebruikte bouwmaterialen en innovatieve technieken, de maximale duurzaamheid uit de bestaande omgeving te halen.” 

‘Paris Proof is de stip op de horizon’ 

Hierbij is een rol weggelegd voor de eigenaar en beheerder, maar ook voor de huurder. “Het is belangrijk om een gebouw te analyseren, het gebruik te monitoren en actief het gesprek aan te gaan met huurders om zo bewustwording te creëren. Alleen samen kunnen we sturen op gebruik van het gebouw. En waar nodig kunnen we gezamenlijk investeren. Want je kan een pand nog zo verduurzamen, als het niet zuinig wordt gebruikt, dan sla je de plank alsnog mis. Onze portefeuille heeft nu energielabel C, maar dat beschouwen we als een tussenstation. Paris Proof is onze stip op de horizon.”  

Dat proces gaat niet over één nacht ijs, vervolgt Ter Weijden. “We begonnen enkele jaren geleden met het verjongen en verduurzamen van de portefeuille. Een uitdagend proces, want we willen het belang van bestaande huurders en gebruikers in het oog houden. Dit jaar komt het verduurzamingsproces volop op stoom, met nieuw te plaatsen zonnepanelen, groendaken en laadpalen. Ook gaan we enkele appartementencomplexen grondig verduurzamen.”  

Newomij heeft het Paris Proof Commitment nog niet ondertekend, maar volgens Ter Weijden ligt dit wel in de lijn der verwachting. “We staan achter de uitgangspunten van Paris Proof, maar we zijn nog aan het analyseren wat dit betekent voor onze organisatie en hoe we dit gaan halen. Want als we tekenen, willen we deze belofte ook waar kunnen maken.”  

Rijksmonumentaal en toch duurzaam 

Een duurzaam kroonjuweel in de Newomij-portefeuille is het Apollo House in Amsterdam, vindt Ter Weijden, een rijksmonumentaal kantoorgebouw uit de jaren dertig. “Het beschikt over energielabel A++ en samen met de huidige huurders streven we een BREEAM-NL certificering na door onder andere het gebruik van zonnepanelen en een groen dak. Heel mooi om te zien dat ondanks de rijksmonumentale status het toch een ontzettend duurzaam gebouw is.” Niet alleen bij de huidige portefeuille, maar ook bij nieuwe acquisities wordt er kritisch gekeken naar de duurzaamheid. Zo kocht Newomij bijvoorbeeld recent een houtbouw woningproject en een transformatie-object.  

“Het gaat overigens niet alleen om grote ingrepen”, benadrukt Ter Weijden. “Een simpele oplossing die al verschil maakt, is bijvoorbeeld het gebruik van MyPup. Een kantoor of appartementencomplex wordt dan voorzien van een centraal ophaal- en bezorgpunt voor pakketpost. We maken hier ook op ons eigen kantoor gebruik van. Een kleine moeite, waarmee we direct bijdragen aan de reductie van CO2-uitstoot.”   

Een kwestie van doen 

Duurzaamheid gaat ook verder dan alleen het vastgoed binnen Newomij. “We zijn bijvoorbeeld bewust met de trein naar vastgoedbeurs Expo Real in Duitsland gegaan om zo onze voetafdruk te minimaliseren. Het thema duurzaamheid staat binnenkort ook centraal op de jaarlijkse inspiratiedag van Newomij en leeft enorm binnen de organisatie en in het contact met onze partners.” 

“Het thema blijft overigens niet beperkt tot het voeren van gesprekken”, benadrukt Ter Weijden tot slot. “Duurzaamheid staat anno 2023 hoog op de agenda, maar het is nu een kwestie van doen. De overheid kan ons hierbij helpen. Op het gebied van VVE-beheer zien we daar ook beweging in komen. In plaats van vasthouden aan instemming van minimaal zeventig procent van de bewoners, zou het goed zijn om de drempel te verlagen naar 51 procent. Dat versnelt het proces. Niet wachten tot de allerlaatste bewoner is overtuigd, maar samen de schouders er onderzetten.”  

DGBC-partners

Newomij

Overige partners

MyPup

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave