Nieuwe DGBC-partner stelt zich voor: Nivab Vastgoed Advies

Nivab Vastgoed Advies ondersteunt eigenaren, investeerders en overheden bij technische en duurzame vastgoedvragen. De nieuwe DGBC-partner helpt bijvoorbeeld met bouwbegeleiding, geeft onderhoudsadvies en begeleidt BREEAM-NL trajecten.

“Opdrachtgevers meekrijgen is onze belangrijkste bijdrage aan een duurzamere bouw- en vastgoedsector. Daarmee kunnen we het verschil maken”, stelt projectmanager Wouter Ris. Nivab Vastgoed Advies is DGBC-partner om naar eigen zeggen onderdeel te zijn en te blijven van de duurzame beweging. “DGBC deelt veel kennis. We willen betrokken en goed geïnformeerd blijven. En kijken hoe we de laatste ontwikkelingen op duurzaamheidsgebied meenemen in onze adviezen”, licht Ris toe.

Duurzame installaties

De meeste vragen rondom duurzaamheid zijn bouwkundig of gaan over installaties. Ris noemt een aantal voorbeelden: “Beter comfort veroorzaakt vaak een slechter energielabel: hoe kun je beiden optimaliseren? Daarvoor is er nooit maar één oplossing. Samen met de opdrachtgever verkennen we de meest duurzame maatregelen binnen het budget. Soms betekent dat knippen en plakken binnen het huidige ontwerp of slechts herstelwerkzaamheden uitvoeren, in plaats van een nieuwe installatie neerzetten. Laatst hebben we wel een nieuw installatieontwerp voor een heel pand gemaakt. Daarbij houden we rekening met de capaciteit van het gebouw en natuurlijke vervangingsmomenten.”

Nivab Vastgoed Advies beperkt zich niet tot installaties. “We zetten ons in voor minder gebruik van fossiele brandstoffen. We willen opdrachtgevers blijven motiveren om toekomstbestendige keuzes te maken voor installaties, onderhoud, renovaties en nieuwe gebouwen. Daarbij richten we ons nu vooral op kantoren en logistieke hallen, maar in de toekomst willen we ook adviseren over andere utiliteitsgebouwen”, vertelt Ris.

Nul op de meter

Al zijn collega’s zijn actief bezig om hun eigen leefomgeving te verduurzamen. “De helft van de organisatie heeft thuis een warmtepomp. De andere vijftig procent onderzoekt de mogelijkheden. Het is leuk om het daar samen over te hebben en elkaar te helpen om duurzame keuzes te maken. Ieder huis is weer anders. Er is geen standaard, net als bij panden van opdrachtgevers.”

Het persoonlijke doel van Ris: nul op de meter. “Er liggen zonnepanelen op mijn dak en regenwater vangen we op. De eerste stappen zijn genomen, maar er valt nog wat te winnen. Vervangen we de redelijk nieuwe gasketel door een warmtepomp, bijvoorbeeld? Met die rekensom ben ik nog bezig. De meeste aandacht gaat uit naar installaties, maar ook op andere vlakken zijn we bezig met verduurzaming. We een paar keer per week vegetarisch en maken bewuste keuzes voor speelgoed en reizen”, vertelt hij.

De organisatie zit nog volop in het verduurzamingsproces. “Elke nieuwe auto is elektrisch. Op kantoor gaan we grotendeels van het gas af. Vóór 1 oktober komt de warmtepomp erbij, waardoor de ketel minimaal draait in de winter. De mogelijkheden voor eigen energieopwekking onderzoeken we nog. We willen onze eigen adviezen in de praktijk brengen en vinden het belangrijk om dat naar buiten uit te dragen”, licht Ris toe. Als het aan hem ligt, ondertekent Nivab Vastgoed Advies binnenkort ook het Paris Proof Commitment. “We zijn een kleine organisatie en willen dat iedereen meedenkt en achter bepaalde keuzes staat. Verduurzamen doen we samen, net als in onze projecten. Het commitment zien we in een breder perspectief. Het is een uitdaging om internationale doelen op een goede manier te halen en dit is een weg om daar te komen.”

DGBC-partners

Nivab Vastgoed Advies

Gerelateerd

Achmea investeert €50 miljoen in opkopen en verduurzamen verouderde huurwoningen

Achmea investeert €50 miljoen in opkopen en verduurzamen verouderde huurwoningen

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

BREEAM-NL modulaire update 2025

Bekijk de nieuwe BREEAM-NL v6.1 beoordelingsrichtlijnen