“Ik wilde mijn certificaat behouden en ben al jaren met verduurzaming bezig. Vroeger heette dat een installatie optimaliseren, nu noemen we dat verduurzamen”, zegt Hans Plaat, BREEAM-NL Expert en specialist verduurzaming. “Ik heb voor mijn komst al gezegd dat ik voorstander was van het partnerschap. Ik heb al jaren contact met DGBC. Ik heb gezegd dat we daar als bureau beter van worden.”
Het Paris Proof Commitment is nog niet ondertekend. “Zo ver zijn we hier nog niet. Voor het bedrijf is dit een hele nieuwe wereld. Voor mijn collega’s is er een grens die ze over moeten voor ze in de wereld van de duurzaamheid komen. Het bureau bestaat nu tien jaar, maar dit is een actie voor de lange adem”, zegt Plaat.
Duurzaam is het bedrijf nu vooral in het thuiswerken dat daar al jaren gewoon is. “We hebben drie kantoren en daar werken we net zo gemakkelijk als thuis. Dat heeft een economische reden, maar langzaam komt er een duurzame blik. De houding van de medewerkers is vrij traditioneel, maar ik probeer ze wel te beïnvloeden”, zegt Plaat. Dat begon al met zijn verzoek voor een elektrische auto. Daar had het bedrijf niet eerder aan gedacht, maar het was geen probleem. Onbekend is onbemind, denkt Plaat. “Ik wil duidelijk uitdragen dat er meer is dan de traditionele advisering. Als een opdrachtgever een installatie voor klimaatkoeling van twee ton wil, kun je die wijzen op dat er maar 20 dagen in het jaar zijn waarop die hard nodig is.”
Lichtblauwe zonnepanelen
Thuis is hij ook duurzaam bezig. “De introductie van de eerste zonnepanelen, toen lichtblauw, is twintig jaar geleden. Je kon ze aanschaffen via Shell en ik heb ze nog. Ze vallen bijna van het dak en er liggen nieuwere bij, maar ze zijn er nog. We hebben een duurzame ketel, scheiden ons afval, wij doen in onze woonplaats bijna alles met de fiets, we hebben een hybride auto. En het mooie is dat de kinderen het overnemen. Ik heb drie volwassen dochters en een van hen heeft een huis gekocht dat ze nu gaat verduurzamen”, zegt de trotse vader. Verder eten ze vooral voor de gezondheid minder rood vlees en minstens een keer per week vegetarisch.
Over vijf jaar wil hij in duurzaamheid nog een paar stappen omhoog zijn. “We moeten beter en slimmer met vraagstukken omgaan. Dat vergt nogal wat missiewerk. Ik moet mijn collega’s er nog van overtuigen dat de uitdaging is hoe je iets oplost met zo min mogelijk milieubelasting.” Sommige collega’s zijn huiverig voor het geven van een terugkoppeling op een milieuvriendelijker alternatief, omdat ze bang zijn dat de opdrachtgever dan naar een ander gaat. Plaat denkt daar anders over: “Ik vind dat we meer moeten kijken naar de langetermijngevolgen van onze beslissingen. Laten we de wereld beter achterlaten dan dat we hem hebben aangetroffen.”