Nieuwe participant van Dutch Green Building Council stelt zich voor: RPS

RPS advies- en ingenieursbureau heeft zich onlangs aangesloten als participant van de Dutch Green Building Council, de grootste maatschappelijke netwerkwerkorganisatie voor het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Sander de Jong, adviseur duurzaamheid, stelt RPS graag even voor.

Wat doet jullie organisatie precies?

RPS is een onafhankelijkeadvies- en ingenieursbureau met eigen laboratorium. Met 400 medewerkers in Nederland, en nog eens 4.500 wereldwijd, houden we ons onder andere bezig met veilige gebouwen en gebieden, duurzaam vastgoed en een gezonde werkomgeving. Zo hebben we BREEAM-NL Experts & Assessoren, WELL Experts, ecologen en wateringenieurs in dienst, maar ook arbeidshygiënisten met vergaande kennis op het gebied van binnenklimaat, binnenmilieu en legionella. Dit alles ondersteund met eigen laboratoriavoor het uitvoerenvan analyses en metingen van onder andere lucht, geluid, water en bodem. 

Daarnaast hebben wij arbeids- en organisatiedeskundigen en ergonomen in dienst die bedrijven ondersteunen om de productiviteit en duurzame inzetbaarheid van de medewerkers te verhogen door het verlagen van het ziekteverzuim / verzuimongevallen of stimuleren van medewerkersbetrokkenheid en werkplezier.

Als laatste hebben we een duurzaamheidstool ontwikkeld om opdrachtgevers (gebouw, gebied of infra) te ondersteunen bij het vastleggen en vast (blijven) houden van haar duurzaamheidsambitie op basis van verschillende pijlers, waaronder: Energie, Materialen & Grondstoffen, Gezondheid en Natuur & Milieu. Dit wordt onderbouwd met concrete maatregelen en daarbij zorgen dat deze ambitie tijdens de verschillende fases toetsbaar is. Gezondheid is ook hier een belangrijk onderdeel van.

Gezond binnenmilieu is dan ook niet een trend die we volgen maar is onderdeel van ons DNA. RPS zet zich in voor gebouwen en gebieden die de veiligheid, gezondheid en productiviteit van de gebruikers verhoogd en goed zijn voor het milieu.Leuk om te vermelden is dat wij binnenkort voor geïnteresseerden een event organiseren dat geheel in het teken staat van het creëren van gezonde gebouwen. Aanmelden kan nog via www.amsterdams-peil.nl

Wat doen jullie op het gebied van duurzaamheid?

Wij werken continu aan het behalen en aanscherpen van onze jaarlijkse CO2-reductiedoelstellingen (d.m.v. CO2-prestatieladder) en we zijn ISO 14001 gecertificeerd. In 2017 reduceerden we de CO2-uitstoot aanzienlijk door de inkoop van volledig groene stroom en sinds dit jaar rijden er meerdere volledig elektrische auto’s rond van RPS. Dit aantal breidt snel uit. Naast het verbeteren van onze algemene bedrijfsvoering, wordt duurzaamheid ook steeds meer geïmplementeerd in projecten. Hier is vanuit de opdrachtgever vraag naar, maar wij dragen dit zelf ook altijd aan. Onze focus ligt in het verduurzamen van bestaande gebouwen en gebieden met een verdere focus op de gebruikers hiervan.

Welke bijdrage kunnen jullie leveren aan het netwerk van de Dutch Green Building Council?

Allereerst het delen en opdoen van kennis en het vergroten van onze zichtbaarheid. RPS wil zich actief inzetten in het houden van workshops waarbij wij onze eigen kennis delen met de andere participanten en belangstellenden van de DGBC. De workshops kunnen een verdieping zijn op de volgende onderwerpen: gezondheid, klimaatadaptatie en ecologie. Daarnaast willen we ook meedenken in de verdere (door)ontwikkeling van de verschillende BREEAM-labels die er momenteel zijn. We hebben actieve BREEAM-NL Expert & Assessoren voor sloop- en demontage, nieuwbouw en bestaande bouw als ook gebied. Als extra aanvulling willen wij graag meedenken in de verdere doorontwikkeling van de sociale kant voor duurzaamheid.

Dutch Green Building Council heeft als missie om de gebouwde omgeving te verduurzamen, samen met onze achterban. Daarmee willen we voldoen aan de klimaatafspraken van Parijs. Welke bijdrage kunnen jullie leveren aan deze missie?

Na bewustwording te creëren bij onze opdrachtgever(s) is het verschaffen van integraal inzicht het startpunt van de verdere verduurzaming. RPS geeft inzicht door het uitvoeren van inspecties, analyses en metingen. Na het verschaffen van inzicht is de volgende stap kijken wat mogelijk en haalbaar is. Hierbij kijken we eerst naar rendabele duurzaamheid om vervolgens aan te geven wat er nog meer mogelijk is. Veel van onze opdrachtgevers hebben meerdere objecten in hun portefeuille zodat er mogelijke versnelling kan plaatsvinden in het verduurzamen van hun gehele portefeuille en zo waarde te creëren voor haar huurders en potentiele kopers.

Na inzicht komt het kiezen van de te nemen maatregelen, hierbij kan RPS de opdrachtgever ondersteunen. Als laatste dienen de gekozen maatregelen uitgevoerd te worden. RPS heeft hiervoor eigen projectmanagers en directievoerders die zorgdragen voor een goede uitvoering.

Gerelateerd

EDGE Coolsingel Rotterdam

Edge keert terug naar Rotterdam met duurzame innovatie: EDGE Coolsingel

Overstroomde weg met auto's deels onder water

Nieuw trainingstraject biedt inzicht in klimaatrisico’s bestaand vastgoed

Toegankelijke menukaart voor integrale CO₂-aanpak bij energie-renovaties

Toegankelijke menukaart voor integrale CO₂-aanpak bij energie-renovaties