Nieuwe participant VenhoevenCS richt zich 100% op duurzaamheid

VenhoevenCS architecture+urbanism is sinds dit jaar participant bij DGBC. “Een samenwerking die niet kon niet uitblijven”, aldus oprichter Ton Venhoeven. “Duurzaamheid is al vanaf de oprichting van ons bedrijf een belangrijk onderdeel in de bedrijfsvisie.” 

Investeren in personeel

Begin 2017, op het moment dat vier nieuwe partners hun intrede namen, zijn daarin extra concrete stappen gezet. “We hebben toen de gehele organisatie tegen het licht gehouden. Sindsdien richten we ons in al onze acties voor honderd procent op duurzaamheid.” Het gaat daarbij niet alleen om de primaire werkzaamheden. Zo is het bureau bewust op zoek gegaan naar specialisten met ervaring en kennis op het gebied van duurzaamheid en wordt er op dat thema fors geïnvesteerd in trainingen voor het huidige personeel.

BREEAM-NL training

In september kreeg een team van 13 senior architecten en technisch ontwerpers van VenhoevenCS een in-house BREEAM-NL training.

Voor Venhoeven was de training niet een doel op zich: het was ook een kans om binnen het team gedeelde kennis  op te bouwen door samen met de trainers te discussiëren over de zin en onzin van BREEAM en andere duurzaamheidskwesties. Zo wordt voorkomen dat specifieke kennis zich ophoopt in kleine pockets binnen de organisatie.

Werken met het certificeringssysteem levert volgens Venhoeven een concurrentievoordeel op. “Bij vrijwel elke tender is een excellente score op duurzaamheid een vereiste. Als je dat kunt beloven en waarmaken, ben je een aantrekkelijke partij om mee in zee te gaan. Certificeren is daarbij een eenduidig middel om een bepaalde vorm van duurzaamheid aan te tonen.” Tegelijkertijd is het volgens hem een spreekwoordelijke zweep om tijdens de uitvoering mee te slaan. “Het inschrijven op een tender met een goede duurzaamheidsvisie is iets anders dan het realiseren van een duurzaam project dat op alle fronten een excellent-score behaalt.”

Afstemmen honorarium

Een voordeel van het werken met BREEAM-NL is dat het een gerenommeerd certificaat is dat de businesscase versterkt en dus voor beleggers interessant is, erkent Venhoeven. Maar het werken met BREEAM kent ook uitdagingen: “Een veel gehoorde reactie bij zowel collega’s als klanten is: ‘Oh, dat is heel veel werk’. Dat is zeker waar, maar wordt al minder op het moment dat je in het begintraject betrokken wordt. Maar het is ook belangrijk dat je daarnaast een goed honorarium afspreekt dat rekening houdt met extra professionele inzet. Dat is ook goed te verdedigen naar opdrachtgevers want die plukken er later de vruchten van.”

Bouwsector te conservatief

Dat er nog grote stappen gezet moeten worden op het gebied van duurzaamheid in de bouw is volgens Venhoeven evident: “Het is nog altijd een vervuilende sector, die ook nog eens erg conservatief is.” Door de samenwerking met DGBC hoopt hij te kunnen bijdragen aan het verkleinen van de footprint van de sector. “We hebben veel kennis en expertise en zijn een koploper op het gebied van architectuur. Het is mooi dat we met dit netwerk het gesprek kunnen aangaan met bouwers, ontwerpers en stedenbouwkundigen buiten de projecten om en kunnen werken aan plannen voor de lange termijn.”

Meer weten over Venhoeven CS? Kijk op www.venhoevencs.nl

Gerelateerd

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

BREEAM-NL modulaire update 2025

Bekijk de nieuwe BREEAM-NL v6.1 beoordelingsrichtlijnen

BREEAM Awards

BREEAM Awards 2025: maak kans op internationale prijzen voor jouw project of organisatie