Nuon binnen één generatie fossielvrij

Het blijft wennen, een energieleverancier die zegt dat je minder energie moet gebruiken. Dat is hetzelfde als een telecombedrijf dat je aanspoort om je telefoon uit te zetten. Of een brouwerij die tips geeft om minder te drinken.

Toch vervullen energiebedrijven steeds nadrukkelijker deze rol richting hun klanten in de energietransitie. Voor Nuon, onderdeel van het Zweedse Vattenfall, past het naadloos in de duurzaamheidsstrategie van het concern. Binnen één generatie fossielvrij te wonen, werken en reizen. Manager Sustainability Anne Korthals Altes en duurzaamheidsmanager Nuon Zakelijke Markt Arjan Bunnik vertellen erover.

Waterval

Voor Nuon is duurzaamheid de drijver van de bedrijfsstrategie. Nuon is onderdeel van moederbedrijf Vattenfall, wat Zweeds is voor ‘waterval’. Elektriciteit uit waterkracht, dat was ook de manier waarop Vattenfall haar klanten van energie voorzag. Daar zijn later ook andere manieren van energieopwekking aan toegevoegd, waaronder met fossiele bronnen. Maar de duurzame koers zorgt ervoor dat Vattenfall, en dus Nuon, alleen nog maar investeert in duurzame stroom uit wind, zon en water. 

Hemwegcentrale dicht

Manager Sustainability Anne Korthals Altes vertelt hierover: “We willen binnen één generatie helemaal fossielvrij zijn. Wij zelf, onze leveranciers, en onze klanten; de hele keten. Daar zetten we forse stappen in.” Als voorbeeld noemt Korthals Altes het besluit om de Hemwegcentrale, een kolencentrale, te sluiten. Noodzakelijk om de duurzame doelstelling te bereiken. In 2024 gaat de centrale dicht.

Interesse groeit

Maar niet alleen de eigen bedrijfsvoering verandert, ook zakelijke klanten moeten aan de slag met duurzaamheid. Arjan Bunnik ziet het de goede kant opgaan: “Een jaar of vijf geleden was duurzaamheid nog nauwelijks een thema bij deze groep. Toen draaide het om ‘een korte horizon en zo goedkoop mogelijk’. Nu zijn ze in toenemende mate geïnteresseerd in hoe ze energie kunnen besparen in hun gebouw.” 

Hoe Nuon die zakelijke klanten helpt lees je in het hele interview met Korthals Altes en Bunnik in het magazine Toekomstbouwers van de Dutch Green Building Council. Dat magazine kan je hier gratis downloaden. Meer informatie over Paris Proof en de Dutch Green Building Week is hier te vinden.

 

 

 

DGBC-partners

Vattenfall

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council