Pak circulaire vraagstukken aan op gebiedsniveau

“We zijn in het midden van een ontdekkingsreis, waarin disciplines bij elkaar gebracht worden.” Ronald Huikeshoven, directievoorzitter bij AM, klinkt enthousiast wanneer hem wordt gevraagd naar waar we nu precies staan op weg naar een circulaire economie. Experimenteren is gedurende die reis cruciaal, volgens hem: “Als je onderweg geen fouten maakt, leer je niks.”

Huikeshoven is hoopvol gestemd over de toekomst van het circulair ontwikkelen. Met name het perspectief dat de nieuwe generatie heeft, doet zijn hart sneller kloppen. “Bij jongeren is het meer een uitgangspunt dan een uitdaging. En dat is exact wat we nodig hebben.”

Whitepaper

In het afgelopen jaar is bij AM hard gewerkt aan de whitepaper ‘Circulair ontwikkelen: van ambities naar prestaties’. In het document zijn alle recente ervaringen met partners op het gebied van circulair ontwikkelen samengevoegd, waaronder die bij de herontwikkeling van de Bijlmer Bajes tot het multifunctionele en stedelijke Bajes Kwartier in Amsterdam. Het document is niet alleen waardevol voor de organisatie zelf, vertelt Huikeshoven: “We delen onze kennis en expertise graag. Dat is ook essentieel in de overgang van de lineaire naar de circulaire economie.”

Ander programma van eisen

En voor die transitie is nog wel wat nodig. Het vraagt om een ander programma van eisen en een andere manier van denken. Maar dat is niet het enige. De huidige financieringsmodellen moeten ook op de schop. “Daarvan zijn we nu de mogelijkheden aan het verkennen”, aldus Huikeshoven. “Hierbij kun je denken aan het kopen van een huis waarvan je bijvoorbeeld de gevel of de keuken na een x aantal jaren weer kunt inleveren. Dat zijn ontwikkelingen die voor de deur staan en dat maakt mij bijzonder enthousiast.”

Learning by doing

Om in de komende jaren tot een versnelling te komen heeft de voorman van AM nog wel een advies: “Pak de circulaire vraagstukken samen aan op gebiedsniveau. Als de markt dat doet kunnen we echt zorgen voor schaalvergroting op dit soort vraagstukken. En verder hanteren wij bij AM graag het principe learning by doing. Als dat ook op grote schaal wordt toegepast, geloof ik wel in die circulaire economie.” 

Dit artikel is afkomstig uit het magazine Toekomstbouwers dat op 23 september verschijnt.

DGBC-partners

AM

Gerelateerd

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

BREEAM-NL modulaire update 2025

Bekijk de nieuwe BREEAM-NL v6.1 beoordelingsrichtlijnen

BREEAM Awards

BREEAM Awards 2025: maak kans op internationale prijzen voor jouw project of organisatie