Peter Göbel (ING) adviseert nieuwe generatie groene leiders: 'Wees enthousiaster en daadkrachtiger dan anderen'

Drie jaargangen jonge duurzame leiders uit de bouw- en vastgoedsector kwamen afgelopen donderdag bijeen bij ING in Amsterdam tijdens de Alumnibijeenkomst van het DGBC Future Leader Program. Zij konden netwerken dat het een lieve lust was en inspiratie opdoen uit het verhaal over groen leiderschap dat Peter Göbel, algemeen directeur ING Real Estate Finance Nederland en winnaar van de Green Leader Award vertelde. “Het gaat erom dat je net wat enthousiaster en daadkrachtiger bent dan anderen.”

Groener worden 

Peter Göbel klikte door zijn Powerpoint-presentatie. En vertelde over de ontwikkeling die hij met ING Real Estate Finance doormaakt om de vastgoedportefeuille groener te maken. In 2014 was 15% van al het vastgoed (45% marktaandeel in Nederland) duurzaam, inmiddels al meer dan 40%. Hij liet wat grafieken zien die de stijging aantoonden. Het kwam door ‘the carrot and the stick’, aldus Göbel. Aan de ene kant wil hij klanten helpen met verduurzamen door ze een stappenplan aan te bieden: the carrot. Aan de andere kant verplicht hij zijn klanten een verduurzamingsplan te overleggen bij nieuwe financieringen: the stick. Dat werkt. Maar, zo gaf hij aan: “That’s doesn’t mean a thing. Label C is een peulenschil, we moeten veel harder met z’n allen.”

Naar Spitsbergen 

Ook de klimaatexpeditie naar Spitsbergen van klimaatjournaliste Bernice Notenboom was onderwerp van zijn presentatie. ING sponsorde die expeditie en Peter Göbel nam klanten mee om de gevolgen van klimaatverandering onder ogen te zien. Zodat zij, eenmaal weer thuis, een andere kijk op hun werk zouden krijgen. En het verhaal zouden doorvertellen aan anderen. De club vastgoedmensen moest een koplopersgroep worden. Göbel noemde enkele duurzame bouwprojecten die na de expeditie zijn gestart. Dat zijn de succesverhalen. Maar hij erkende ook dat het moeilijk is het gedachtegoed levend te houden als je weer wordt opgeslokt door de dagelijkse praktijk.

Tegen de stroom in

Tot zover de slides. Gelukkig maar, zou Peter Göbel haast zeggen. Kon hij eindelijk écht in gesprek met de nieuwe generatie groene leiders. In gesprek over hoe heerlijk het is om tegen de stroom in te varen. Dat je daar een kick van krijgt als je de dingen voor elkaar krijgt. Want ja, Göbel heeft flink moeten leuren om zijn plannen uit te kunnen voeren. Bij zijn klanten, maar ook intern. Zo gaat dat in het bedrijfsleven. En zo gaat dat in een wereld die wordt gedomineerd door regels.

Sneller willen gaan

Het werd ook een gesprek over ‘sneller willen gaan’. Daadkrachtiger, enthousiaster. En de valkuilen die daarbij horen. Voor je het weet ben je als leider alleen maar oplossingen aan het aandragen. Simpelweg omdat je allang bedacht hebt hoe het eigenlijk zou moeten. Dan is je team aan het volgen, aan het uitvoeren. “Dat is niet de bedoeling. Het moeilijkste is om niet te vertellen hoe het moet”, aldus Göbel. “Ik heb me voorgenomen meer vragen te stellen, en minder antwoorden te geven.”

Cirkel van invloed

En het werd een gesprek over alles doen wat binnen jouw cirkel van invloed ligt. ‘Ja, maar daar doen ze ook niet duurzaam’ is het slechtste argument om zelf ook op je handen te gaan zitten. “Op je eigen terrein het maximale bereiken”, stelde Göbel. “En proberen je gedachtegoed te vermenigvuldigen.” Göbel gaf aan dat de mate van menselijk contact de grenzen van die cirkel van invloed scherp afbakenen. “Als ik de mensen niet meer écht kan bereiken, dan stop ik. Ik wil rechtstreeks met mensen kunnen blijven praten. Dat is voor mij een voorwaarde in mijn werk.”

DGBC Future Leaders Program

De jonge duurzame leiders namen er een voorbeeld aan. Rechtstreeks contact, met elkaar, tijdens de netwerkborrel. Zeer waardevol om dit netwerk van future leaders levend te houden, naast de levendige app-groepen van de verschillende jaargangen. Ook meedoen met het DGBC Future Leaders Program? Kijk op www.dgbc.nl/flp voor meer informatie en inschrijven. 

Gerelateerd

Klop Beheer ziet zichzelf als voorlichter. ‘Wij zitten aan de knoppen en soms willen we daarmee een punt maken’

Klop Beheer ziet zichzelf als voorlichter. ‘Wij zitten aan de knoppen en soms willen we daarmee een punt maken’

Deel jouw Paris Proof-tool via DGBC

Deel jouw tool voor CO2-reductie

CSRD biedt kansen en uitdagingen voor bedrijven – Inzichten van ervaringsdeskundigen

CSRD biedt kansen en uitdagingen voor bedrijven – Inzichten van ervaringsdeskundigen