Programmaraad circulariteit bezoekt refurbished spare parts center van ASSA Abloy

De programmaraad circulariteit van DGBC bezocht het refurbished spare parts center van ASSA Abloy Entrance Systems in Ede. Tijdens een rondleiding vertelt Arie de Groot, initiatiefnemer en eigenaar van het refurbished spare parts center, hoe materialen hier zo duurzaam mogelijk worden hergebruikt. 

Hoewel het vooralsnog heel moeilijk is om deuren te produceren die tot in den eeuwigheid meegaan, probeert ASSA Abloy de levensduur wel zo ver mogelijk op te rekken. Dit doet het bedrijf door alleen die onderdelen te vervangen die versleten zijn in plaats van het vervangen van de volledige deur. Daarnaast worden onderdelen zoveel mogelijk hergebruikt.

“Eigenlijk is alles zo’n tien jaar geleden als vanzelf begonnen. Ik was servicemonteur bij ASSA ABLOY en verving hierbij regelmatig deuren en deursystemen, waar vaak maar één onderdeel kapot was. De rest was vaak nog prima, dus die onderdelen bewaarde ik dan in mijn bus voor het geval ik deze onderdelen kon hergebruiken. Tot Gerrit Westhof, destijds directeur, tegen mij zei: ‘Arie, waarom ga je niet eens uitproberen of je dit wat vaker kunt doen, ook voor andere monteurs?’. Zo gezegd, zo gedaan. Nu zijn we met een team van een aantal medewerkers en groei ik mijn huidige locatie alweer bijna uit”, aldus Arie de Groot.

Duurzaamheid in de hele keten

Het zoveel mogelijk hergebruiken van materialen, vraagt om een andere denkwijze. Monteurs moesten leren op een andere manier naar producten te kijken om te kunnen bepalen welke onderdelen kunnen worden vervangen. Ze moesten leren welke afvalmaterialen geschikt zijn voor hergebruik en hoe ze de materialen zo duurzaam mogelijk van en naar het refurbished spare parts center krijgen. Daarnaast zocht ASSA Abloy naar duurzame verpakkingsmaterialen voor het transport.

Alle hergebruikte materialen besparen flink op de CO2-uitstoot. Een nieuwe printplaat stoot namelijk 100 keer zoveel CO2 uit in vergelijking met een hergebruikt exemplaar. Bijna alles wat binnenkomt kan ASSA Abloy hergebruiken of reviseren. Er zijn minder materialen nodig, producten hebben een langere levensduur én er is minder afval - een win-win-win situatie.

Beter dan nieuw

Refurbishment klinkt voor veel mensen toch minder dan nieuw. Niets is minder waar. Doordat elk onderdeel zorgvuldig wordt gecontroleerd, getest en vaak verbeterd, zijn producten kwalitatief soms beter dan nieuw. Nieuwe producten worden namelijk niet stuk voor stuk gecontroleerd. Daarnaast leert ASSA Abloy ongelofelijk veel van teruggekomen onderdelen. Kennis die weer wordt ingezet om echt circulair te gaan bouwen.

Inspireren en van elkaar leren

Door de programmaraad een kijkje achter de schermen te geven, hoopt ASSA Abloy de leden te inspireren om dit principe ook op andere plekken of in andere vormen toe te passen. Programmaraadlid Leontien de Waal (Sector Banker Bouw, ABN AMRO) ziet het belang van samenwerken: "Je hoeft niet alles samen te doen, maar samen kunnen we wel alles. Veel wordt langs elkaar heen gedaan, zonder elkaar hierin te betrekken of aan te sluiten. Dat is zonde. Samen kunnen we meer!"

ASSA Abloy ziet nog volop kansen om samen te werken met andere organisatie uit de branche. “Voor zover ik weet is wat wij doen uniek in Nederland, maar ook uniek in de rest van de wereld van automatische deuren. Op dit moment werkt het refurbished spare parts center volledig voor ons, maar hoe mooi zou het zijn als het centrum ook onderdelen voor onze concurrenten geschikt maakt voor hergebruik?” besluit Ralf de Ruijter, business unit manager, ASSA ABLOY Entrance Systems

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave