SADC: ‘Samenwerking en transparantie zijn dé sleutelwoorden’

Vijftien jaar geleden was SADC (Schiphol Area Development Company) een van de bedrijven die betrokken was bij de oprichting van Dutch Green Building Council. Financieel directeur Arno Jansen zet zich bij SADC al bijna net zo lang in voor toekomstbestendige bedrijventerreinen. De afgelopen jaren zag hij DGBC van dichtbij groeien van een bescheiden stichting naar baken op het gebied van duurzaamheid.

Het had niet veel gescheeld of DGBC en SADC hadden een tijd dezelfde voordeur gedeeld. Jansen vertelt met veel plezier over de beginjaren van DGBC, waarin het op zoek was naar huisvesting. “DGBC-directeur Annemarie van Doorn is destijds bij ons langs geweest om de mogelijkheden te verkennen. We hadden een idee om een shop-in-shop op te zetten. Dan hadden de roots van DGBC op Schiphol gelegen.” Uiteindelijk werden er andere keuzes gemaakt en vestigde DGBC zich in Rotterdam, alvorens het neerstreek in Den Haag.  













Arno Jansen, financieel directeur SADC

Paris Proof 

Jansen merkt dat DGBC zich in anderhalf decennium enorm ontwikkeld heeft. En ten goede. “In de beginjaren lag de focus vooral op de BREEAM-NL certificeringen en het verduurzamen van kantoren. Daar zijn in de loop der jaren een hoop thema’s bij gekomen. Eigenlijk hebben ze op het gehele spectrum rondom duurzaam bouwen wel een visie.”  
 
Een bekend onderdeel van dat spectrum is de Paris Proof methodiek. Jansen, voorzitter van de Werkgroep Logistiek, ziet dat als een sprekend voorbeeld van waar DGBC waarde heeft toegevoegd. “Paris Proof heeft door hun inspanningen echt een plek in de logistieke sector gekregen. Ze zetten een stip op de horizon en bieden ook de handvatten om ernaartoe te werken. Daarnaast leggen ze bij BREEAM-NL de lat ook steeds hoger en dat helpt.” 

Outstanding 

BREEAM-NL heeft bij SADC een prominente plek in de duurzaamheidsstrategie gekregen. Zo is er bij hun gebiedsontwikkeling altijd een BREEAM-NL ambitie. En niet de minste. Jansen: “We gaan eigenlijk altijd voor Outstanding.” Een project dat daarbij tot de verbeelding spreekt, is Schiphol Trade Park, waarbij duurzaamheid en innovatie hand in hand gaan. Tijdens de PROVADA van 2023 nam SADC tijdens een feestelijk moment hiervoor een speciale plaquette in ontvangst. Jansen is trots op het resultaat: “We hebben het over een gebied van 350 hectare. Dat kun je vergelijken met de binnenstad van Amsterdam. Maar bij deze certificering houdt het niet op. We willen ook zelf de lat structureel hoger leggen.” 
 
Hij benadrukt ook dat SADC DGBC niet per se nodig heeft om duurzaam te ontwikkelen. “Het moet bij onze mensen echt intrinsiek aanwezig zijn, anders kun je niet bij ons werken. Het is echt onderdeel van onze kernactiviteiten.” Duurzaamheid moet volgens hem bij zijn collega’s in de genen zitten, maar dat is niet genoeg. “Het is iets dat je moet onderhouden en blijven ontwikkelen. Maar dat is exact wat mij zo aanspreekt in mijn werk.” 

Pionieren 

Ook de komende jaren liggen er voor Jansen en SADC genoeg uitdagingen. Duurzame gebiedsontwikkeling gaat immers niet vanzelf. “CO2-emissies, biodiversiteit, water en het sociale aspect zullen de komende jaren grote invloed hebben op onze activiteiten.” Dat sociale aspect is een thema waar ook DGBC de komende jaren meer visie en strategie op wil ontwikkelen. Jansen begrijpt dat maar al te goed. “Het is heel belangrijk om je lokale omgeving te betrekken bij de uitvoering van je werkzaamheden.” Pionieren is daarbij volgens hem het credo. “Ga op zoek naar communities en leg waardevolle contacten. Wij voeren continu gesprekken: of het nou met een polderlandschapsarchitect is, een boer of met de bewoners van onze bedrijventerreinen. Onlangs hebben we ook een enquête uitgestuurd. Dat zijn manieren om feeling te houden bij je omgeving.”  

Door de jaren heen heeft hij gemerkt dat bij verduurzaming twee woorden essentieel zijn om tot succes te komen. “Samenwerking en transparantie. In de keten hebben we elkaar allemaal nodig, dus je moet samenwerken. En vertel je omgeving in alle eerlijkheid wat je doet. Ook als je fouten maakt. Dat is een verantwoordelijkheid die binnen heel de keten geldt.” 

Fossiele brandstoffen 

Wat er binnen de keten nog kan verbeteren is een antwoord waar Jansen niet lang over na hoeft te denken. “Als je kijkt naar de grondstoffen die we in de bouw gebruiken kunnen we nog behoorlijke stappen maken. We zijn door de jaren heen verslaafd geraakt aan fossiele brandstoffen. Maar er zijn ontwikkelingen die helpen en al voor handen zijn: het elektrificeren van zware vrachtwagens en machines, maar denk bijvoorbeeld ook aan olivijn, dat CO2 kan opnemen. Voor dit soort ontwikkelingen is schaalvergroting nu heel belangrijk.” 

2050

Kijkend naar het Klimaatakkoord van Parijs is Jansen niet al te optimistisch. “Ik verwacht niet dat we de afspraken van 2050 gaan halen. In Nederland misschien wel, maar wereldwijd niet. Landen als India, China en de Verenigde Staten spelen een veel grotere rol. Wij zijn maar een klein landje en onze invloed is beperkt.” Dat wil volgens hem niet zeggen dat de afspraken onhaalbaar zijn. “We gaan het halen, alleen denk ik niet in 2050.” 

‘Keep going strong’ 

De komende jaren hoopt Jansen bij SADC de inspanningen rondom duurzaamheid verder te intensiveren. “We willen de CO2-emissies in kaart gaan brengen. Niet alleen voor onze eigen organisatie, maar voor de hele keten. Als we dat zichtbaar maken, kunnen we reductiemaatregelen nemen en aan de knoppen draaien.” En DGBC? Dat moet volgens hem gewoon de weg vervolgen die ingeslagen is. “Keep going strong. Blijf inspireren en het verschil maken. Door de jaren heen hebben ze duurzaamheid aantoonbaar meetbaar gemaakt en is het uitgegroeid tot een platform waar je praktische hulpmiddelen vindt om toe te werken naar de stip op de horizon. Dat is de kracht van DGBC en maakt dat ze ook de komende jaren nog een waardevolle rol kunnen spelen.” 

Reeks DGBC founding partners 

Dit artikel is een aflevering in de serie interviews met de organisaties die vanaf de start bij DGBC betrokken waren, de zogeheten founding partners. DGBC bestaat dit jaar 15 jaar en met de betrokken organisaties van toen, die na vijftien jaar nog steeds partner zijn, kijken we terug op de oprichting, naar de ontwikkelingen die zijn door gemaakt en werpen we een blik op de toekomst.  

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave