Schadelijke stoffen en EU Taxonomie: hoe kun je hierop rapporteren? 

Bevatten jouw bouwproducten schadelijke stoffen? Dit is een van de vragen waar je over moet rapporteren onder de Europese wetgeving EU Taxonomie. Het kost veel werk om alle bouwproducten langs te gaan en informatie over de chemische samenstelling te achterhalen. Hoe kan je dit gedegen aanpakken? DGBC heeft, samen met de Noorse en Zweedse Green Building Council en verschillende experts, daarom een whitepaper gemaakt voor de bouw- en vastgoedsector.  

Met de whitepaper worden praktische handvatten meegegeven aan partijen die willen voldoen aan de EU Taxonomie. Onder deze Europese regelgeving moet je rapporteren over een aantal criteria, waarbij je moet aangeven dat je ‘geen significante schade toebrengt’ aan één van de zes doelen. Deze criteria worden ook wel Do No Significant Harm of DNSH-criteria genoemd.  

Preventie en bestrijding van verontreiniging 

De DNSH-criteria voor klimaatdoel vijf ‘Preventie en bestrijding van verontreiniging’ zijn voor nieuwbouw- en renovatieprojecten lastig aan te tonen. Er is namelijk nog weinig bekendheid in de markt over schadelijke stoffen, waaronder vluchtige organische stoffen (VOC) in bouwproducten, en is de Europese regelgeving lastig te doorgronden. Bovendien is het moeilijk om aan te tonen of bouwproducten aan de criteria voldoen. Het kost veel werk om alle bouwproducten langs te gaan en informatie over de chemische samenstelling te achterhalen.  

Samenwerking in Europees verband 

Deze kwestie speelt niet alleen in Nederland, maar ook elders in Europa. In de Sustainable Finance Policy-werkgroep van de World Green Building Council (WGBC) is dit één van de onderwerpen die als uitdagend wordt ervaren. Daarom is onder leiding van DGBC, samen met onder andere de Noorse en Zweedse Green Building Council en BBA Binnenmilieu, een whitepaper opgesteld om de bouw- en vastgoedsector meer inzicht te geven. Omdat dit in Europees verband is opgesteld, is de paper ook in het Engels geschreven.  

Lees hier de whitepaper 

Stappenplan en praktische tips 

De paper bevat een uitleg van wat de DNSH 5-criteria over het voorkomen of beperken van de aanwezigheid van schadelijke stoffen inhouden. Ook wordt er ingegaan op waarom het belangrijk is dat er meer wordt gestuurd op het niet gebruiken van producten die schadelijke stoffen bevatten. Ook bevat de whitepaper een stappenplan hoe partijen kunnen controleren of bouwproducten voldoen aan de criteria en kan je ook praktische tips via een Q&A teruglezen. 

Begrijpelijker en behapbaar 

In de praktijk hoort DGBC dat er zoveel verschillende bouwproducten in één bouwproject worden gebruikt en dat het veel werk kost om alle productinformatie te achterhalen. Daarnaast is niet altijd die productinformatie beschikbaar of weten bouwbedrijven niet welke informatie ze precies op moeten halen.  

“De hoeveelheid werk kunnen we niet verlichten, maar met de whitepaper geven we wel aan hoe je na kan gaan of het bouwproduct schadelijke stoffen bevat, welke materialen van zichzelf al emissie-arm zijn en welke keurmerken er bijvoorbeeld beschikbaar zijn die garanderen dat het bouwproduct geen schadelijke stoffen bevat. Dit maakt het voor met name bouwbedrijven hopelijk een stukje begrijpelijker en behapbaar,” aldus Thomas Heye, programmamanager bij DGBC.  

Download de whitepaper ‘EU Taxonomy and harmful substances and emissions: the practical application of the DNSH 5 criteria’ .

Beoordelingscriteria van de EU Taxonomie  

De EU Taxonomie beoordeelt economische activiteiten op de volgende klimaatdoelen: 

  1. Mitigatie van klimaatverandering 
  2. Adaptatie aan klimaatverandering 
  3. Duurzaam gebruik en bescherming van water en mariene hulpbronnen 
  4. Transitie naar een circulaire economie 
  5. Voorkomen van verontreiniging 
  6. Bescherming en herstel van ecosystemen 

Per economische activiteit stelt de EU eisen rond deze zes klimaatdoelen. Deze criteria zijn:  

1. De activiteit moet een significante bijdrage leveren aan tenminste één klimaatdoel.  

2. Ze mag geen ernstige (klimaat)schade veroorzaken op de andere 5 klimaatdoelen. Dit zijn de ‘Do No Significant Harm’ (DNSH) criteria. 

3. Ze moet voldoen aan minimale sociale criteria.  

Meer weten over de EU Taxonomie? Bekijk hier de handreiking de EU Taxonomie die DGBC heeft gemaakt special voor de bouw- en vastgoedsector.  

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council