Schiehaven Noord in Rotterdam wordt eerste Paris Proof-tuin

De gemeente Rotterdam lanceerde vrijdag 17 mei met marktpartijen en corporaties een plan van aanpak om vaart te zetten achter de duurzame bouwopgave. DGBC-directeur Annemarie van Doorn en programmamanager Martin Mooij waren erbij om de Paris Proof-kennis vanuit DGBC te delen.

Bouwen stoot veel CO2 uit; door gebruik van cement in beton, door gebakken stenen en dakpannen, door vrachtwagens en shovels. Aan de andere kant moeten we de opwarming van de aarde beperken tot 1,5 graad, willen we de ernstige gevolgen als extreem weer en zeespiegelstijging voorkomen. Daarom is er bij het Parijs-akkoord een limiet vastgesteld op de CO2 die de bouw kan uitstoten. Als we zo doorbouwen, bereiken we die limiet al over 3 jaar.

Duurzaam doorbouwen

Het moet dus anders, maar tegelijkertijd hebben we wel meer woningen en infrastructuur nodig. En daarbij moeten woningen betaalbaar zijn voor iedereen en ook nog lang meegaan. Doorbouwen dus, maar dan wel duurzaam. Als het aan de Rotterdamse wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) ligt, wordt er flink vaart gezet achter duurzaam bouwen.

Samenwerken

Met de lancering van het plan van aanpak Duurzaam Doorbouwen geeft Rotterdam een duw in de goede richting. Wethouder Zeegers: “We kunnen over een paar jaar niets meer bouwen als we zo doorgaan. Als gemeente hebben we deels invloed op de eisen aan de bouw. We moeten daarom ook aanjagen en verbinden, helpen kennis uit te wisselen. We moeten zorgen dat duurzame bouwers niet worden geremd door starheid in onze vergunningen. En we willen meten hoe we presteren. Alleen samenwerkend komen we tot oplossingen en kunnen we ervoor zorgen dat we er klaar voor zijn als op de oude manier bouwen niet meer kan.”

Dilemma’s

Bouwen moet anders, duurzamer, maar dat verhoogt wel vaak de kosten. Kosten die je niet aan iedereen kunt doorberekenen. Het risico bestaat dat er alleen projecten afkomen die dure woningen opleveren, terwijl de behoefte ook zit in goedkopere woningen. Zeegers: “Ik vind het belangrijk om in deze ontwikkeling iedereen mee te nemen, zodat we niet straks een tweedeling krijgen met zeer duurzame penthouses aan de ene kant en voormalige arbeiderswoningen met torenhoge energierekeningen aan de andere kant. Iedereen moet kunnen meedelen in de verduurzaming.”

Rotterdam voorop

Het doel van het plan van aanpak Duurzaam Doorbouwen is om Rotterdam voorop te laten lopen. “Niet om het braafste jongetje van de klas te zijn,” zegt Zeegers, “maar om te voorkomen dat we er niet klaar voor zijn als doorbouwen ineens nog maar op één manier kan. Je hebt tijd nodig om mensen op te leiden om anders te bouwen. De hele keten moet op zijn kop. Dan kun je er maar beter als eerste mee beginnen. Rotterdam moet echt voorop willen lopen.”

Klimaatacademie

Zeegers nam de aftrap van het initiatief door een bord te onthullen bij de nieuwe klimaatacademie aan de Schiehaven 15A, een centrum om kennis uit te wisselen over duurzame bouw. Een van de eerst opgeleverde zaken is een set vuistregels duurzaam bouwen, die marktpartijen, corporaties maar ook gemeenteambtenaren helpt om per project de duurzaamste oplossingen te vinden.

DGBC-partners

Gemeente Rotterdam

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave