Stikstofcrisis biedt grote kansen voor bouwen met ecologische houtbouw

Daan Bruggink (ORGA architect) deelt op 12 december tijdens het congres Stikstofvrij bouwen en ontwikkelen zijn ervaringen met Wildopvang Avolare. Dit bouwproject kon doorgaan dankzij voldoende reductie van de stikstofuitstoot in het bouwproces.

Om emissieloos te bouwen hoeft het wiel niet opnieuw te worden uitgevonden, pretendeert men bij ORGA. Een voorproefje van wat je kunt verwachten op het congres:

Wildopvang Avolare

“Met ecologisch bouwen, houtbouw methodes, natuur-inclusief ontwerp en energie neutraliteit ben je er al bijna. Een concreet voorbeeld is er al met Wildopvang Avolare dat emissieloos gebouwd wordt, volledig omringd door Natura 2000 gebied. Nadat de Raad van State haar uitspraak deed hoefde er niets veranderd te worden aan het ontwerp van het gebouw, de keuze in materialen of installaties.. Die waren al emissieloos. Bouwen werd nog tegengehouden door de uitstoot van de kraanbewegingen, de graafwerkzaamheden en het transport tijdens de bouw.”

Eenvoudige omschakeling

“Houtbouw is uiteraard een lichte bouwmethode, dus omschakelen naar een volledig elektrisch bouw was eigenlijk heel eenvoudig. Met het nog wat efficiënter regelen van het transport en de verkeersstromen was de stikstof uitstoot lager dan 0,005 mol/ha/jr. Aanvullend is het van belang om aan te geven dat emissieloos bouwen naast het minimaliseren van de stikstof ook geen CO2 wil uitstoten.”


Het volledige artikel is te lezen op de website van ORGA. Je kunt je nog aanmelden voor het congres op 12 december. Meer informatie vind je hier.


Daan Bruggink is architect en oprichter van het modern en ecologisch architectenbureau ORGA. In 2013 was hij winnaar van de Nederlandse Bouwprijs en 2014 werd Bruggink genomineerd voor de verkiezing ‘Ingenieur van het Jaar’.

Gerelateerd

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

BREEAM-NL modulaire update 2025

Bekijk de nieuwe BREEAM-NL v6.1 beoordelingsrichtlijnen

BREEAM Awards

BREEAM Awards 2025: maak kans op internationale prijzen voor jouw project of organisatie