Terugblik werkconferentie: Paris Proof

Op 21 juni 2018 werd door Dutch Green Building Council de Werkconferentie: Naar een Paris Proof gebouwde omgeving georganiseerd in het Museon in Den Haag. Tijdens de conferentie werd gesproken over de doelstellingen van het ‘Parijse’ Klimaatakkoord en wat er nodig is om deze te behalen. Daarbij werd het door DGBC ontwikkelde Deltaplan Duurzame Renovatie overhandigd aan Diederik Samsom. Bekijk hier de foto's van de bijeenkomst.

Sociale behoefte

Dagvoorzitter Joris Kurk geeft als eerste het woord aan DGBC-directeur Annemarie van Doorn: “Al onze participanten zijn bereid om stappen in de goede richting te zetten. Gelukkig zien ook steeds meer andere partijen dat je op de lange termijn meer rendement haalt uit een duurzaam en gezond gebouw.” Van Doorn benadrukt daarbij dat er ook meer moet worden gekeken naar de sociale behoefte van duurzame investeringen.

Na de aftrap door Van Doorn neemt Marie Christine van der Sman, directeur van het Museon, het woord. Van der Sman benadrukt dat het Museon duurzaamheid heeft ingebed in de strategie van de organisatie. Ook het vastgoed hoort hierbij, in relatie tot het eigen gebouw loopt ze daarbij tegen de belemmering aan dat de architect nog een grote invloed heeft op wat er wel en niet mag gebeuren.

Paris Proof benadering

Martin Mooij, projectmanager Deltaplan Duurzame Renovatie van DGBC, licht vervolgens het Deltaplan Duurzame Renovatie toe. “Het Deltaplan is opgezet om met het breed samengestelde netwerk van participanten te komen tot een Paris Proof gebouwde omgeving. De eerste vraag die hierbij werd gesteld is; "Wat is Paris Proof en hoe vertaalt dit zich naar gebouwen?’’ Mooij legt uit dat daarbij voor een benadering gekozen is om vanuit de beschikbare hoeveelheid duurzame energie in Nederland in 2050 te berekenen hoeveel gebouwen mogen verbruiken. Dit is uitgedrukt in een maximaal verbruik in kWh/m2.

DGBC pleit voor een centraal datasysteem waarin energieverbruiken kunnen worden gedeeld en vergeleken. Vervolgens worden per sector door de werkgroepen routekaarten opgesteld, die de oplossingen naar Paris inzichtelijk maken, compleet met voorbeeldprojecten en business cases. Dit sluit aan bij de gesprekken die aan de Klimaattafel Gebouwde Omgeving van Diederik Samsom, waar het opstellen van routekaarten voor meer sectoren wordt voorgesteld. Martin Mooij roept DGBC-participanten op om als eerste aan de slag te gaan met het in beeld brengen van de portefeuille en het bepalen van de route naar Parijs.

Energielandschappen

Boris Hocks is vanuit ruimtelijk ontwerpbureau POSAD gestart met Generation Energy. Het ruimtegebruik van het energiesysteem is een vraag die toenemend in de belangstelling staat. Hocks doet onderzoek naar de ruimtelijke impact van duurzame energiebronnen. Hoofdvraag daarbij: In welke landschappen kan er wel of geen energie worden opgewekt? Dit wordt nu ingebracht aan de Klimaattafels. Hocks geeft in zijn presentatie aan dat er nog te weinig wordt nagedacht over de toekomstige inrichting van energielandschappen.

Slimme algoritmes

Jaap Dijkgraaf, directeur DWA pleit ervoor om te stoppen met het maken van plannen. “Iedereen is zich bewust van de urgentie en laten we en beginnen met het zetten van stappen. Het Deltaplan zou in feite worden omgedoopt naar Deltawerken.” Sturen op het werkelijk verbruik is waar het om gaat, volgens Dijkgraaf. De opgave om tweederde te besparen is ambitieus, maar er is veel mogelijk. Door middel van slimme algoritmes zouden volgens hem in de nabije toekomst kantoorpanden op een slimmere manier om kunnen gaan met deze installaties.

Zonne-energie

Bas van Holten (CEO Merin) vertelt dat er slimme meters zijn geplaatst in hun gebouwen. Het doel is dat eind 2018 99% van alle kantoren een energielabel C heeft. Daarbij zijn er zelfsturende systemen geïntroduceerd en heeft het bedrijf onlangs 33.000 zonnepanelen aangekocht. Daarmee kan 30% van het energieverbruik van de kantoren van Merin duurzaam worden opgewekt.

Wijkgerichte aanpak

Diederik Samsom (Voorzitter Klimaattafel Gebouwde Omgeving) licht de werkwijze van de Klimaattafel Gebouwde Omgeving toe. Op 10 juli zal hij de aanbevelingen van de tafel opleveren. De werkgroepen aan de tafel en subtafels vormen samen Het Huis, met de bouwstenen voor ‘de Grote Verbouwing’. Bovenaan staat de wijkgerichte aanpak. Het uitfaseren van het aardgasnetwerk is de grote opgave. Samsom geeft aan dat het daarbij niet de techniek het probleem is, maar het draagvlak bij de eigenaren en bewoners. Het meest wenselijke is het creëren van verbinding tussen bewoners van wijken om er samen uit te komen. Hier kan niet op worden gewacht en daarom zijn de Startmotoren bedacht. Er wordt een maatschappelijke opdracht uitbesteed aan de corporaties. 

De fundering van het Het Huis bestaat uit de middelen. Er ligt een voorstel voor het differentiëren van de energiebelasting, door gas meer te belasten dan elektriciteit. Een volgend voorstel is om de financiering te koppelen aan het huis, en niet aan de eigenaar. De daaropvolgende bouwsteen is het aanpassen van de normering. Wetgeving zal hiervoor nodig zijn. Het door DGBC gelanceerde idee om normen te baseren op het werkelijk verbruik is door de partijen aan de tafels goed ontvangen. Samsom dankte DGBC vervolgens voor hun inbreng aan de Klimaattafel.

Overhandiging Deltaplan

Annemarie van Doorn overhandigde samen met DGBC-voorzitter Rutger Schuur het Deltaplan Duurzame Renovatie aan Samsom. Hij toonde zich verheugd met het plan. “Op dit moment zijn we aan diverse klimaattafels met betrokken partijen in overleg over hun bijdrage aan de doelstelling om in 2030 in Nederland 70 Megaton CO₂ te besparen. Dat de vastgoedsector hierin haar verantwoordelijkheid neemt, is een goed teken. Een aantal van de plannen is onderwerp van gesprek aan onze tafel en zal zeker terugkeren in ons advies aan het kabinet.”

Cases

Na het plenaire deel zijn de deelnemers in groepjes aan de slag gegaan om voor concrete cases te bespreken hoe aan Paris Proof te voldoen. Aan de deelnemers was gevraagd om het verbruik van een eigen gebouw mee te nemen en dit om te rekenen naar kWh/m2. Per sector is in groepjes besproken wat de route naar Parijs zou moeten zijn: welke maatregelen op de korte en langere termijn aan het gebouw genomen kunnen worden en hoe het uitfaseren van aardgas aangepakt zou moeten worden, met de rol van vastgoedpartijen en de gemeente. Tijdens de terugkoppeling aan de zaal werd het belang van samenwerking en ervaring uitwisselen onderstreept. Via de interactieve app Mentimeter werd vervolgens aan de gehele zaal gevraagd om de prioriteit in maatregelen aan te geven. De analyseresultaten hiervan zijn binnenkort te lezen op dgbc.nl. 


Gerelateerd

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

BREEAM-NL modulaire update 2025

Bekijk de nieuwe BREEAM-NL v6.1 beoordelingsrichtlijnen

BREEAM Awards

BREEAM Awards 2025: maak kans op internationale prijzen voor jouw project of organisatie