Topbestuurders komen terug uit Spitsbergen met ambitieuze plannen

Topbestuurders die afgelopen week met poolreizigster en klimaatjournaliste Bernice Notenboom op klimaatexpeditie gingen naar Spitsbergen, zijn dit weekend terug gekomen met ambitieuze plannen. De bankiers, verzekeraars, vermogensbeheerders, energieleveranciers en maartschappelijke organisaties willen samen aan de slag om de Nederlandse energietransitie te versnellen.

Van hoofd naar hart

“Deze expeditie was boven mijn verwachting. Door de inspirerende omgeving van Spitsbergen is het bij de deelnemers van het hoofd naar het hart gegaan. De deelnemers gingen dag en nacht door met oplossingen bedenken. Na een goede voorbereiding en intensieve gesprekken aan boord zijn ze met concrete plannen gekomen. Ik kijk uit naar de vervolgstappen”, aldus Bernice Notenboom.

Dutch Green Building Council

Vanuit Dutch Green Building Council was Jan Kadijk mee aan boord: "De urgentie en de grote verantwoordelijkheid van financiële instellingen in de energietransitie is bij iedereen wel ingedaald”, stelt hij. "De bereidheid om in actie te komen is groot. Er zijn afspraken gemaakt over de uitwerking van de plannen voor het financieren van de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Partijen weten elkaar daarover nu ook meer dan voorheen te vinden.” 

Plannen

De partijen hebben het aan boord van het schip de Rembrandt van Rijn onder meer gehad over het gezamenlijk financieren van grootschalige projecten (bijvoorbeeld op het gebied van Geothermie) om met elkaar een significante impuls te geven aan de verduurzaming van de Nederlandse economie. Ook willen partijen gezamenlijk huiseigenaren gaan ontzorgen om de knelpunten die ze ondervinden bij de verduurzaming van hun woning weg te nemen. Het gaat daarbij onder andere om: 

  • Een aanbod aan de gebouwde omgeving tafel van het Klimaatakkoord om particuliere woningeigenaren snel toegang te geven tot eenvoudige en betaalbare financiering voor het isoleren van hun woning en een concept om ook VVE’s toegang te geven tot een financieringsvorm.
  • Het gezamenlijk starten van een initiatief dat woningeigenaren moet gaan helpen met goed en onafhankelijk verduurzamingsadvies, eenvoudige en betaalbare financiering en kwalitatief goede technische oplossingen.
  • Ten slotte kijken de deelnemers naar hun eigen investeringen en beleggingen.

Partijen hebben zich gecommitteerd aan het meten van de klimaatimpact van hun investeringen en gaan rapporteren en sturen. Deze sturing gebeurt mede via de beoogde doelstellingen op basis van de wetenschap (Science Based Targets). Ook willen we samen in gesprek gaan met bedrijven om ook daar een versnelling in de omslag naar een duurzame economie te bereiken. 

Gerelateerd

Klop Beheer ziet zichzelf als voorlichter. ‘Wij zitten aan de knoppen en soms willen we daarmee een punt maken’

Klop Beheer ziet zichzelf als voorlichter. ‘Wij zitten aan de knoppen en soms willen we daarmee een punt maken’

Deel jouw Paris Proof-tool via DGBC

Deel jouw tool voor CO2-reductie

CSRD biedt kansen en uitdagingen voor bedrijven – Inzichten van ervaringsdeskundigen

CSRD biedt kansen en uitdagingen voor bedrijven – Inzichten van ervaringsdeskundigen