'Transparantie en samenwerking zijn de sleutel tot succes'

In de serie #BuildingLife Spotlight gaan we in gesprek met #BuildingLife Ambassadeurs over hun ambities en ervaringen op weg naar een Whole Life Carbon-aanpak. In deze editie Esther Hijbeek, architect en manager bij HD Architecten in Rotterdam.

#BuildingLife Spotlight

Esther Hijbeek is architect en manager bij HD Architecten. In 2013 studeerde ze af als architect aan de TU Delft Bouwkunde met als specialisatie restauratie en transformatie (RMIT). In haar werk als architect wil ze het beste uit onze bestaande leefomgeving halen en daar een toekomstbestendige vernieuwing aan toevoegen. Met respect voor het verleden, werken in het heden om te bouwen aan de toekomst. Daarbij speelt de opgave van de huidige milieuproblematiek een zeer grote rol.

Wat motiveerde je om #BuildingLife Ambassadeur te worden?

“In ons werk als architect hebben we een grote verantwoordelijkheid in de realisatie van onze leefomgeving. Als je verandering wilt met betrekking tot een duurzamere toekomst, zul je moeten beginnen bij jezelf. Vanuit mijn expertise als architect zet ik mij in om een bijdrage te leveren aan een betere toekomst. Maar architecten kunnen dit niet alleen. Door samen te werken met partijen vanuit de gehele bouwketen, kunnen wij onze krachten bundelen. We kunnen kennis delen met de rest van de markt en zorgen dat we kansen creëren en realiseren die voor de hele maatschappij van belang zijn. Nu en met het oog op de toekomst."

Op welke manier draagt HD Architecten bij aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving?

“HD Groep is aangesloten bij DGBC en heeft het Paris Proof commitment ondertekend. Binnen HD Groep werkt HD Architecten aan circulaire ontwikkelingen. Vanuit onze expertise als architect adviseren en inspireren wij onze diverse opdrachtgevers en creëren wij het bewustzijn voor de milieuproblematiek waarmee we te maken hebben. Door het integrale ontwerpproces met de ontwikkelaars en projectmanagers van HD zorgen wij ervoor dat er goed wordt nagedacht over de impact van onze projecten: vanaf de eerste schets tot aan de realisatiefase. Daarbij sturen we op de realisatie van toekomstbestendige bouw voor mens en milieu."

Welke ambitie hebben HD Groep en HD Architecten met het oog op Whole Life Carbon?

“Als HD Groep streven wij ernaar om in 2030 volledig circulair te ontwerpen en ontwikkelen. Een flinke uitdaging in de huidige markt, maar in onze ogen noodzakelijk om de juiste stappen te kunnen zetten richting de toekomst. Om duurzame oplossingen voor de korte én lange termijn te vinden, stellen we onszelf voortdurend de volgende drie vragen: Is het nodig? Kan ’t anders? En kan ’t minder? Zo komen we tot de kern. Dat levert de duurzaamste oplossingen op met minimale afvalstromen, een langere levenscyclus van materialen en méér toegevoegde waarde voor mens en milieu.”


Welke elementen zijn belangrijk op weg naar een CO2-neutrale bouwkolom in 2040?

“Voor nu is het van belang dat de financiële haalbaarheid wordt gestimuleerd door bijvoorbeeld het beprijzen van de CO2-uitstoot. Daarnaast kunnen we de noodzakelijke doelen alleen halen, wanneer de bouwketen open en transparant gaat samenwerken. Als we dat voor elkaar kunnen krijgen, dan lijkt het logisch dat er maar één oplossing is en kunnen we met elkaar dit gezamenlijke doel bereiken.”

Hoe reduceer je de materiaalgebonden emissies van jouw concepten?

“In de keuze van ons materiaalgebruik houden wij rekening met de herkomst, transportbewegingen en impact van het product. We gebruiken zo veel mogelijk biobased materialen. Daarbij zoeken we naar lokale samenwerkingen en producten. Daarnaast zijn we bewust bezig met het reduceren van materialen – uiteindelijk is voorkomen beter dan genezen. En bij de integratie van installaties kijken we mee om de optimale oplossing te vinden. Ook kijken we vooraf al naar de impact van de bouwfase, zodat we de CO2-uitstoot in de realisatiefase kunnen reduceren en waar mogelijk zelfs CO2 kunnen opslaan in ons gebouw. In elk volgend project proberen we minder uit te stoten en meer op te slaan.”

Hoe kun je operationele en materiaalgebonden emissies met elkaar verbinden?

“Net als in de zoektocht naar het reduceren van materiaalgebonden emissies, sturen we ook op een ideale situatie voor de gebruiksfase van een gebouw. Dus kijken we of we met minder materialen en uitstoot toch een comfortabel klimaat kunnen garanderen tijdens de gebruiksfase.”

Wat verwacht je van de overheid en marktpartijen om de Whole Life Carbon aanpak vooruit te brengen?

“In deze transitiefase kan het belasten van uitstoot en het belonen van de opslag van CO2 de markt een duw in de goede richting geven. Uiteindelijk zal iedereen de noodzaak moeten inzien en met elkaar een nieuwe standaard moeten creëren om toekomstbestendig te bouwen. Wet- en regelgeving is hierin noodzakelijk, maar de bijbehorende rekenmethodieken zullen dan ook verder moeten worden aangescherpt. Elke partij moet daarin vanuit zijn expertise een kritische houding aannemen om vragen te blijven stellen en te onderzoeken of het beter kan.”

Hoe stimuleren jullie marktpartijen om met de Whole Life Carbon aanpak aan de slag te gaan?

“Als architecten, ontwikkelaars en projectmanagers hebben wij onszelf een doel gesteld en dat doel dragen we ook uit naar opdrachtgevers en samenwerkingspartners. Door te inspireren, informeren en ze mee te nemen in de mogelijkheden zetten wij ons in om het bewustzijn te vergroten en te enthousiasmeren om bij te dragen aan deze aanpak. Want, zoals eerder gezegd, wij kunnen dit niet alleen. Als we onze kennis delen en samenwerken, zijn de mogelijkheden vele malen groter en is een betere toekomst sneller binnen handbereik!”

Hoe gaan we ervoor zorgen dat de hele bouwsector in Nederland hieraan mee gaat doen?

“Door het goede voorbeeld te geven, elkaar te ondersteunen en te blijven zoeken naar verbetering. We moeten realistisch zijn, we kunnen niet alles in één keer goed doen. Maar we kunnen wel elkaar blijven inspireren en uitdagen om het steeds beter te doen. Transparantie en samenwerking zijn daarbij de sleutel tot succes.”

Wat is je advies aan andere partijen die met de Whole Life Carbon aanpak aan de slag willen gaan?

“Laten we vooral aan de slag gaan, wacht niet langer en zoek de samenwerking op. Leer van elkaar en help elkaar, uiteindelijk hebben we een en hetzelfde doel!”

#BuildingLife Ambassadeurs in de spotlight

Bij de Whole Life Carbon-aanpak verbinden we operationele en materiaalgebonden emissies en kijken we naar de hele levenscyclus van een gebouw. Van CO₂-neutrale gebouwen naar CO₂-neutrale productie, bouw, gebruik en sloop/hergebruik! Samen met World Green Building Council, diverse andere Europese Green Building Councils, private partijen, publieke partijen en de #BuildingLife Ambassadeurs werken we aan het #BuildingLife project. Het doel is om de Whole Life Carbon Aanpak te verankeren in nationale wet- en regelgeving. Verschillende ambassadeurs maken zich hard voor deze aanpak, lees ook hun verhalen.

DGBC-partners

HD Groep

Professionals

Esther Hijbeek

Gerelateerd

Gebouw met glazen gevel en boom

Andel: ‘Duurzaam omgaan met water verdient meer aandacht’

Van Bylandt Huis Den Haag

Dutch Green Building Council is verhuisd naar Van Bylandt Huis

Meten en sturen op materiaalgebonden emissies

Meten en sturen op materiaalgebonden emissies