TU Delft studenten tweede op 'WK' energiezuinig bouwen

Het MOR (Modular Office Renovation) – team van de TU Delft is zondag 28 juli tweede geworden tijdens de Solar Decathlon Europe 2019. MOR was het enige Nederlandse team tijdens het wereldkampioenschap bouwen van energiezuinige huizen in Szentendre, Hongarije.

De TU Delft studenten stonden met hun zelfgebouwde energiezuinige huis vanaf het begin van de competitie bovenaan het algemeen klassement, maar zijn tijdens de spannende finaledag ingehaald door het Franse HABITER2030 team. 

Solar Decathlon

Tijdens de Solar Decathlon Europe werden de huizen van de deelnemende teams beoordeeld op 10 onderdelen. Voor elk onderdeel was een deelprijs te winnen en daarnaast werden alle punten bij elkaar opgeteld voor het algemeen klassement. Elk onderdeel is 100 punten waard en het MOR team is met een totaal van 851,8 punten tweede geworden. Deze punten werden verzameld met drie eerste prijzen, vier tweede prijzen en één derde prijs. Het Franse team is met 853,5 punten eerste geworden. Er deden teams mee van over de hele wereld zoals Spanje, Thailand, Hongarije en Algerije.

Leidende positie Nederland 

Het prototype werd in Nederland ontworpen en gebouwd door een team van 46 studenten (zie foto boven). Vervolgens werd het gedemonteerd en tijdens de competitie in Hongarije weer opgebouwd. Nienke Scheenaart, teamlid van MOR en architectuur student: "Deelname aan de Solar Decathlon was niet mogelijk geweest zonder de support van partners. Het MOR team is heel dankbaar voor haar hoofdsponsors: De Groot en Visser, Ministerie van Binnenlandse Zaken, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, TBI | JP. Van Eesteren, Croonwolter&Dros en als laatste ABN AMRO, die na de competitie haar naam aan het project gaat verbinden."

Vincent Groet, ABN AMRO: "We zijn enorm trots op het MOR team. Het is een heel knappe prestatie in een sterk competitief veld. En het is weer een mooie bevestiging dat we in Nederland een leidende positie innemen op het vlak van duurzaam bouwen en verbouwen."


Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave