VastgoedNeutraal adviseert beleggers over verduurzaming. ‘Wij willen voor verhuurders én huurders een win-winsituatie creëren’

VastgoedNeutraal adviseert particuliere beleggers over verduurzaming van hun panden of portefeuilles. We spreken oprichter Sebastiaan Andringa over zijn bedrijf en de ontwikkelingen in de markt. “Je merkt dat de conservatieve vastgoedwereld nu wel een omslag maakt naar meer duurzaamheid. Maar, als puntje bij paaltje komt, blijft de vraag toch: ‘Is het rendabel?’”

VastgoedNeutraal bestaat nu zo’n 3 jaar. Eerst als eenmanszaak en sinds vorig jaar als bv. Sebastiaan Andringa is de oprichter. “Ik begon mijn bedrijf in deeltijd, na een tijdje kwam mijn compagnon Sjors de Bie erbij. Hij nam een netwerk en veel kennis op het gebied van energie en energiedata mee. Zelf bracht ik mijn expertise vanuit het assetmanagement en klanten mee.” Die klanten zijn voornamelijk vastgoedbeleggers voor wie duurzaamheid en energie een groot vraagstuk is. “Het zijn voornamelijk de grotere particuliere beleggers. Het aantal gebouwen dat zij hebben, loopt uiteen van enkele tot duizenden.”

Koning Eenoog

Andringa werkt al bijna 15 jaar in het vastgoed in verschillende rollen, met name voor vastgoedbeleggers. Later ging hij de opleiding vastgoedkunde doen en werkte hij als assetmanager en fondsmanager. “Vanuit de rol van fondsmanager probeerde ik een unique selling point te vinden: hoe kun je een pand onderscheidend maken van andere panden?” Via die vraag kwam hij zo’n tien jaar geleden voor de kantorenportefeuille uit op het thema energie. “Denk aan het delen van auto’s, laadpalen, gebruik van zonnepanelen. Daar kwam een stuk verduurzaming bij kijken. En daar was ik nogal vroeg mee.” Andringa voelde zich op dat moment Koning Eenoog in het land der blinden. Dat veranderde toen hij later in de retailsector aan het werk ging. “Daar vroegen huurders juist om duurzaamheid. Als eigenaar moest ik dan bijvoorbeeld zonnepanelen plaatsen.”

Commerciële achtergrond

De commerciële achtergrond van Andringa helpt hem in zijn werk. “Je merkt dat de conservatieve vastgoedwereld nu wel een omslag maakt naar meer duurzaamheid, maar als puntje bij paaltje komt, blijft de vraag toch: ‘is het rendabel?’ We beginnen daarom met inzicht geven: wat is er precies aan de hand? Vervolgens maken we een routekaart naar vastgoedneutraliteit: welke keuzes zijn nodig en welke zijn slim om te doen? In ons advies proberen we ook de neutraliteit te behouden. Het ‘neutraal’ in onze naam staat natuurlijk voor CO2-neutraal, maar ook voor onze neutraliteit naar de klant toe. Behalve ons advies willen we niets verkopen.”

Dat advies is vaak behoorlijk specialistisch. “Als het nodig is, gaan we op de stoel van een eigenaar of projectmanager zitten. Wij vragen dan offertes op en leggen die naast elkaar. Dit gaat vaak in samenwerking met de technische adviseurs en -medewerkers van de opdrachtgevers. Maar uiteindelijk is onze belangrijkste rol om de verbindende factor te zijn. We benadrukken dat investeren in duurzaamheid zinvol is om te doen. De meeste vastgoedeigenaren zijn bezig met huurinkomsten, verhuur, waarderen van het vastgoed. Dat stukje duurzaamheid erkennen ze wel, maar ze missen vaak de expertise, waardoor het in de dagelijkse praktijk links blijft liggen. Voor huurders geldt dat ook. Terwijl beide partijen baat hebben bij verduurzaming. Wij proberen ze daarbij te helpen. Onze adviesrol zit voornamelijk bij verhuurder, maar de doelstelling is om voor beide partijen een win-winsituatie te creëren.”

‘Op een kratje’

Dat VastgoedNeutraal DGBC-partner is geworden, is niet verwonderlijk: “Ik ben al langer bekend met DGBC,” vertelt Andringa. “In 2018 heb ik het Future Leaders Program bij DGBC gedaan. Vandaaruit ben ik steeds meer ‘op een kratje gaan staan’. Als assetmanager namens vastgoedeigenaren stelde ik voor om gezamenlijk energie in te kopen en het energiegebruik te monitoren. Dat werd steeds meer een expertise. In 2022 ben ik ook nog BREEAM-expert in-use geworden. Omdat ik steeds meer vragen rond het thema duurzaamheid kreeg, besloot ik uiteindelijk voor mezelf te beginnen.”

Vastgoed beter maken

Trots is Andringa is op een project bij een winkelcentrum. “Het uitgangspunt was: hoe komen we van label C naar A? We begonnen daar met een simpele quickscan en ontdekten dat de labels best goed waren. Daardoor bleef er budget over om wat meer te doen. We zijn toen een project gestart om zonnepanelen te plaatsen. Die worden binnenkort gelegd en daardoor gaat dat gebouw binnen een jaar tijd van een C-label naar A++. Het pand is dan helemaal klaar voor verkoop, herwaardering of nieuwe financiering. Met verbeteren voeg je veel waarde toe voor de eigenaar. Daarmee maken we het leuk en zo bereiken we ook een stukje bewustwording. Want waarom investeren vastgoedeigenaren in vastgoed? Om het beter te maken! Wij proberen ze juiste kant op te duwen.”

Uniek in zijn soort

Andringa vindt VastgoedNeutraal uniek in zijn soort. “Ik merk dat er niet veel bedrijven zijn zoals het onze. De vergelijkbare bedrijven zijn labelaars of meer technische bedrijven. Ook komt er de laatste tijd steeds meer advies vanuit accountantskantoren. En dan zijn er nog adviserende partijen die zelf een product hebben, dat ze willen verkopen. Wat voor ons het allerbelangrijkst is, is kijken naar wat er mogelijk is. We kijken waarin we de samenwerking en het voordeel voor verhuurder en huurder kunnen vinden.”

‘Alles hangt samen’

Hij ziet een verschuiving in de verzoeken die VastgoedNeutraal krijgt. “Vroeger was het ‘hier heb je een project, hoe komen we naar B of A?’ Nu hebben we vaak klanten die een hele portefeuille willen laten analyseren. En dan willen ze nog een CO2- en ESG-rapport en voldoen aan de EU Taxonomie en ze willen ook nog een BREEAM-certificering. Ze worden opeens gretig en willen alles tegelijk. Dat wordt ook wel gedreven door vragen die zij weer krijgen van investeerders en banken. Soms moet ik klanten teleurstellen en de verwachtingen temperen. Het zijn echt veelomvattende projecten. Die moet je integreren in beleid en je moet je financiële, technische en commerciële mensen op de vloer hierin meenemen. Alles hangt samen.”

Duidelijke missie

De grootste uitdaging voor VastgoedNeutraal op dit moment is de continue verandering in de sector vanuit regelgeving. “Er is een woud aan afkortingen en regels. Het is heel complex. En er zijn ook verschillende methodieken. Hoog over hebben ze hetzelfde doel, maar de een werkt met een getal, de ander met een route of label. En ook businesscases en subsidies veranderen weer. Kijk maar naar zonnepanelen. Terugleveren is nu vaak niet meer mogelijk. Alle schakels in verduurzaming zijn constant aan verandering onderhevig. Wij zijn hier 100 procent op gefocust. En als we het zelf ook even niet meer weten, stellen we onszelf de vraag: waarom doen we dit ook alweer? En dan pakken we de businesscase er weer bij. Uiteindelijk is onze missie heel duidelijk: we willen naar energieneutrale gebouwen, we willen naar VastgoedNeutraal.”

DGBC-partners

VastgoedNeutraal BV

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave