Voor duurzaam wonen moet iedereen meedoen

Nederland staat aan de vooravond van de verduurzaming van ruim vier miljoen particuliere woningen. Daaraan zal de hele bouwketen moeten meedoen, van beleggers tot huiseigenaren.

Volgens Annemarie van Doorn, directeur van DGBC (Dutch Green Building Council), is alles voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving - van kennis en techniek tot aan kapitaal – in ons land wel aanwezig. Waar het op aan komt, is duidelijkheid. Daarom tuigt DGBC nu een Deltaplan voor bouw, verbouw en renovatie op waarin alle producten en maatregelen komen te staan.

Dit artikel is een passage uit een bijlage van European Media Partner, die is bijgesloten bij het FD. Lees het volledige artikel hier.

Praktische handboeken

“De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor circa 40% van alle CO₂-emissies. Eén-derde kan met duurzame energiebronnen worden ingevuld, de rest vanuit besparing. Voor kantoren mikken we op een energieverbruik van 70 kWh per m2. Zuinige verlichting, betere isolatie en installaties beter inregelen zijn hierin speerpunten. Zulke duurzame renovatie kan het beste op natuurlijke momenten worden gedaan”, zegt Van Doorn.

Een eerste handboek voor de utiliteit – met name voor kantoren – is recent gepubliceerd. Voor particuliere woningbouw, winkels en scholen wordt zo’n handzame route nu door DGBC ontwikkeld. “Net als dat voor de kantoren zullen we de volgende handboeken heel praktisch gaan inrichten”, licht de directeur toe. “Alle spelers in de keten brengen we bij elkaar. Soms wordt die discussie toch niet volledig integraal gevoerd, bijvoorbeeld bij de verduurzaming van scholen. Nadrukkelijk betrekken we schooldirecteuren dan ook bij de totstandkoming van dit handboek.”

DGBC Woonmerk

Voor de woningbouw heeft DGBC op de Provada, de jaarlijkse beurs voor de vastgoedbranche, het nieuwe DGBC Woonmerk gelanceerd. Het is een laagdrempelig online instrument waarmee je eenvoudig de duurzaamheidprestaties van een woning inzichtelijk maakt en geldt zowel voor nieuwbouw als de bestaande bouw. Naast bekende onderwerpen als energie en gezondheid kan je tevens kijken naar de leefomgeving, levensloopbestendigheid en veiligheid.

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council