Waarom bouw je zoals je bouwt?

“Dingen niet doen – dat is het allerbelangrijkste bij het beperken van de CO2-uitstoot”, zo begint Thijs Frijters over de nieuwe Lidl-vestiging in Almere. Dit gebouw is energieneutraal én op termijn CO2-neutraal. Thijs is nauw betrokken als projectleider Bouw bij de supermarktketen. Hij vertelde over de Lidl-ontwerpprincipes en de praktijk op het DGBC-congres ‘Paris Proof Embodied Carbon’ op 15 februari 2022.

“Het moet wel echt een supermarkt zijn, waar je gewoon boodschappen kunt doen. Toch kijk je voortdurend in de ontwerpfase naar wat je kunt weglaten. Welke materialen heb je bijvoorbeeld niet nodig? Gaan we afwerken? Gaan we stuken? Wat zijn nou de elementen die wél CO2-uitstoot hebben, maar eigenlijk alleen maar als een schilletje binnen of buiten dat gebouw zichtbaar zijn?”

Veel hout

“Wij hebben daar een vrij grote kavel, waardoor we de luxe hebben dat we de CO2 kunnen compenseren die we toch nog nodig hebben om het gebouw neer te zetten: door de aanleg van een park, door bomen, struiken en planten te poten.”

“Maar het begint echt bij het reduceren van die CO2-uitstoot – en wat je dan gaat bouwen zo duurzaam mogelijk. Dan kun je denken aan veel houtgebruik, maar ook constant de MPG in de gaten houden. Ook is belangrijk dat je niet alleen ontwerpt vanaf je schetsrol, maar juist met die rekenmodules.”

Slimme combinaties

Het plaatje wordt nog groter, vertelt Thijs. “We hebben dit gebouw niet als gebouw op zich gezien, maar we hebben gekeken naar mogelijke combinaties met de bouw van het nieuwe Lidl-distributiecentrum, dat ook in Almere gebouwd wordt. Het gebouw is volledig van geprefabriceerde elementen en die elementen gebruiken we ook bij een ander project in Almere. Op het moment dat we gaan verhuizen of willen uitbreiden, dan kan het dus  gewoon in elkaar klikken. Met een schroevendraaier en een zaag kunnen we het gebouw vergroten waar nodig. Ook leuk om te weten is dat we oude Lidl-bedrijfskleding hebben gebruikt om het gebouw te isoleren.”

Plukbos

“De belangrijkste les bij het ontwerpen en uitvoeren van een gebouw is dat we nu niet meer alleen kijken naar de kosten en naar de planning. De MPG is een heel handige tool om bouwmaterialen en bouwmethodes te selecteren. Je stelt steeds de vraag ‘Waarom bouw je zoals je bouwt?’.”

“Deze manier van denken leeft bij ons heel erg, maar je kunt er gewoon ook niet meer omheen. Als wij als discounter laten zien dat het kan, dan laten we eigenlijk zien dat het voor iedereen haalbaar is.”

“Onze klanten reageren heel positief. De sfeer is anders, bij een gebouw dat van binnen en van buiten helemaal van hout is – met naast de parkeerplaats een plukbos voor kinderen. De klant weet het en ziet het. Wij gaan hier absoluut mee door!”


Ondertekenen ook nu nog mogelijk

Lidl is een van de eerste organisaties die de Paris Proof Embodied Carbon verklaring ondertekende. Om tot CO2-reductie te komen in de hele bouwkolom moeten er nog veel meer bedrijven en andere organisaties aanhaken. De verklaring blijft open voor nieuwe ondertekenaars, zodat wij als bouw- en vastgoedketen gezamenlijk aan de slag kunnen.


Naar de intentieverklaring

Onderdeel van Europese beweging

Deze intentieverklaring is onderdeel van een Europese beweging. DGBC werkt samen met 9 andere Green Building Councils in het Europese samenwerkingsverband #BuildingLife toe naar CO2-doelstellingen voor de bouwsector. Deze doelstellingen legt DGBC vast in commitments voor de markt, met als uiteindelijk doel deze ook op te nemen in beleid op nationaal en internationaal niveau.

DGBC-partners

Lidl Nederland GmbH

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave