Wat betekent het Europese beleid CEAP voor een circulaire bouweconomie?

Een belangrijke bouwsteen van de EU Green Deal en voor een circulaire economie is het Europese Circular Economy Action Plan (CEAP). Het actieplan is gericht op de hele keten. Alle partijen in de bouw- en vastgoedsector krijgen er dus mee te maken. DGBC heeft op een rij gezet uit welke onderdelen dit actieplan bestaat en hoe dit bijdraagt aan de transitie naar een circulaire bouweconomie.

 Met CEAP wil de Europese Unie ervoor zorgen dat duurzame producten de norm worden. Om dit te bereiken, is het actieplan gericht op circulair productontwerp, levensduurverlenging en duurzame consumptie om zo verspilling te minimaliseren en behoud van hulpbronnen te waarborgen. Zeker in de bouw is dit relevant, omdat in de sector veel grondstoffen worden gebruikt. Circulariteit heeft daarom veel potentie om bij te dragen aan een duurzame gebouwde omgeving.  

Lees meer over CEAP in ons EU Beleid overzicht 

Van richtlijn voor productontwerp tot digitaal paspoort 

Het actieplan voor een circulaire economie bestaat uit vier onderdelen. De Construction Products Regulation (CPR), ook wel de herziene Verordening Bouwproducten, helpt om een gelijk speelveld te creëren voor partijen die hun bouwproduct op de Europese markt brengen. Om ervoor te zorgen dat die producten ecologisch en circulair zijn ontworpen, introduceert de EU de Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR). Dit is een aanvulling op de Europese Richtlijn Ecodesign, waarin nu ook eisen voor het ontwerp en de levensduur van producten zijn opgenomen.   

Over de samenstelling en mate van duurzaamheid van een product moeten fabrikanten en leveranciers transparant zijn. Het Digital Products Passport (DPP) verplicht bedrijven om te rapporteren over de samenstelling van het product, de herkomst van grondstoffen en in hoeverre het product of onderdelen daarvan herbruikbaar zijn aan het einde van de levensduur. 

Het vierde en laatste onderdeel is de Green Claims Directive. Om te garanderen dat milieuclaims kloppen en om greenwashing te voorkomen, kwam de Europese Commissie vorig jaar met dit wetsvoorstel. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 86 procent van de consumenten uit de EU betere informatie over de duurzaamheid van producten wenst. De nieuwe wetgeving gaat helpen om betrouwbare en verifieerbare duurzaamheidsinformatie over producten beschikbaar te maken voor consumenten.  

Handvatten om circulariteit te meten 

Hoewel het beleid zich voornamelijk concentreert op duurzame producten, kan dit wel helpen om meer circulaire gebouwen te realiseren, stelt programmamanager Circulariteit Ruben Zonnevijlle. “Duurzame producten maken samen een duurzaam gebouw, in ontwerp, realisatie, maar ook in gebruik én hergebruik. De ESPR en CPR bieden handvatten om duurzaamheid en circulariteit te meten en hierop te sturen: van inzicht in de milieu-impact van bouwproducten en digitale informatie voor gebruik tot repareerbaarheid én hoogwaardig hergebruik.'' 

Lees meer over CEAP in ons EU Beleid overzicht 

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave