Wat is circulair bouwen? DGBC en Programmaraad Circulariteit formuleren eenduidige definitie

Circulair bouwen is een van de thema's die centraal staan tijdens de Week van de Circulaire Economie. Maar wat is circulair bouwen precies? Net als duurzaamheid is circulariteit een containerbegrip geworden. DGBC en de Programmaraad Circulariteit streven naar een eenduidige definitie voor de bouw-, vastgoed- en installatiesector. In een two-pager is het begrip op een toegankelijke manier uitgelegd. 

Het doel van de two-pager is om circulair bouwen voor iedereen begrijpelijk en toepasbaar te maken. Aan de ene kant is de definitie een kapstok om circulariteit in de praktijk te brengen. Aan de andere kant is het een anker om te toetsen of de bouw-, vastgoed- en installatiesector met de juiste dingen bezig is. Per fase (van nieuwbouw tot onderhoud) en per niveau (van gebouw tot product) kan aan de hand van de definitie verder invulling worden gegeven aan de betekenis van circulair bouwen. 

Circulair bouwen meetbaar en toegankelijk maken 

Steeds meer bedrijven noemen hun gebouw, product of dienst circulair. Dus was het niet al lang duidelijk wat circulair bouwen inhoudt? “Nee, niet voor iedereen”, zegt programmamanager Circulariteit Ruben Zonnevijlle. “Er zijn wel honderd definities van circulair bouwen, maar een eenduidige en praktische uitleg ontbrak. De two-pager helpt om op een eenvoudige manier aan een collega of klant uit te leggen wat circulair bouwen is en hierover in gesprek te gaan. Aan de hand van deze definitie kun je telkens kijken of en hoe je circulariteit invult in jouw bouw-, vastgoed- of renovatieopgave. Het helpt om aan te tonen of een project circulair is en dit meetbaar te maken. Ook kun je circulaire oplossingen vergelijken.” 

Bekijk de two-pager ‘Wat is circulair bouwen?’ 

Gerelateerd

De route naar Paris Proof, oftewel CO2-neutraal, vastgoed is voor beleggers en vastgoedeigenaren een noodzakelijke reis geworden.

De route voor bestaand vastgoed naar Paris Proof met een integrale CO2-aanpak

Het nieuwe kabinet handhaaft de EU-doelen. Dit is niet de versnelling die we zouden willen.

DGBC over regeerakkoord 2024: ‘Duurzame ambitie zal van de markt moeten komen’

Nationale SDG rapportage

Nationale SDG Rapportage roept op tot samenwerking en scherpe toekomstvisie