Youen: “Voorzien in de eigen energiebehoefte is de kracht van de energietransitie”

“We moeten stoppen met verbranden”, luidt de missie van Jan Hein Blom, eigenaar van Youen. Zo begon hij zijn bedrijf in zonnepanelen. “We willen de energiehuishouding van gebouwen efficiënter maken”, vult dochter Lara Blom aan, die verantwoordelijk is voor de marketing. En dat gaat verder dan zonnepanelen installeren. De complexiteit van de energietransitie brengt steeds nieuwe uitdagingen met zich mee.  

Youen wil graag maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hierbij maakt het bedrijf mensenrechten, eerlijke arbeidsomstandigheden en de CO₂-voetafdruk bespreekbaar. Jan Hein zegt: “Het feit dat je er vragen over stelt, maakt dat iemand daarover nadenkt. Daar trap je niemand mee op zijn tenen.”  Innovatieve producten en technieken zijn er genoeg. Youen selecteert het aanbod kritisch en zorgvuldig. Als partners een nieuw product introduceren, wil Youen precies weten waarom het beter is dan het vorige zonnepaneel. “Goede innovaties leggen we direct voor aan onze klanten, zoals de 100 procent recyclebare, lichtgewicht zonnepanelen van Nederlandse fabrikant Solarge. 40 procent van de gebouwen in Nederland kan geen zonnepanelen dragen, maar deze ultralichte variant is wel geschikt. 

Oplossingen voor netcongestie 

Van die daken moeten we het hebben, volgens de directeur van Youen. “Persoonlijk zie ik niet veel in nog meer power plants (elektriciteitscentrales red.) met miljoenen zonnepanelen. Verduurzaming moet je naar bedrijven toe brengen. Plaats liever zonnepanelen op daken en gevels in de bebouwde kom dan in een weiland in Groningen.” 

Tegelijkertijd is er op sommige industrieterreinen weinig stroom beschikbaar en krijgen bedrijven geen toestemming om stroom terug te leveren aan het net vanwege netcongestie. Die problemen wil Youen oplossen, bijvoorbeeld door batterijen te installeren voor de piekmomenten of met software om de stroomproductie te sturen. Jan Hein licht toe: “Met batterijen kan de fabriek blijven draaien op het moment dat de stroom uitvalt. Als we zonnepanelen installeren, rekenen we uit hoe het bedrijf daarmee voorziet in de eigen energiebehoefte. Met speciale software dynamic power limiting wordt voorkomen dat er te veel stroom wordt terug geleverd en blijft de teruglevering van de bedrijven binnen de afspraken met het energiebedrijf.”  

Paris Proof 

In bewustwording rondom netcongestie ziet Lara ook een rol weggelegd voor DGBC. “DGBC kan kennis delen om bedrijven te stimuleren te verduurzamen. De energietransitie kun je nu eenmaal niet in je eentje realiseren, hoe graag we dat soms ook willen. We hebben innovatieve leveranciers nodig, maar ook een partij als DGBC die zich inzet als een informatiepunt en verbindende factor tussen de overheid, markt en partners.” Lachend geeft ze toe dat Youen van haar DGBC-partner moest worden. Paris Proof was het eerste DGBC-thema waarover ze las en daarin herkende ze de missie van Youen: “We willen bedrijven ondersteunen in hun ambitie CO₂-neutraal te worden en om efficiënter met energie om te gaan.” 

Zelf verduurzamen 

Youen geeft zelf het goede voorbeeld en brengt grote en kleine veranderingen aan om te verduurzamen. “We maken geen onnodige tripjes met onze bussen, anders kost het alleen maar tijd en uitstoot. Een efficiënte logistieke planning is heel belangrijk”, zegt Lara. Jan Hein vult aan: “Het wagenpark is de grootste bron van uitstoot die we zelf onder controle hebben. Daarom willen we dat elektrificeren.” Natuurlijk liggen ook de daken van het kantoor en de loods vol met zonnepanelen.  

Dorpen in Madagaskar klimaatneutraal maken 

Economische motieven om te verduurzamen zijn mooi, maar nog veel belangrijker is dat we dat als maatschappij doen. Youen is een Social Enterprise en levert een positieve bijdrage aan de maatschappij. Een mooi voorbeeld daarvan is het programma van Unicef waar Youen aan meewerkt. Lara licht toe: “We zijn Unicef business buddiey en dragen bij aan het verduurzamen en klimaatneutraal maken van dorpen in Madagaskar. Dat is enerzijds een financiële bijdrage, anderzijds zijn we een ‘frontrunner’ en proberen we nog meer steun voor het project te krijgen. Madagaskar wordt zwaar getroffen door klimaatverandering en het is belangrijk dat mensen zich daar kunnen verweren tegen de gevolgen. Daarom installeert Unicef in ieder dorp duurzame voorzieningen voor zonne-energie en internet, krijgt ieder dorp toegang to schoon water en eco-toiletten, en wordt kennis overgedragen aan de lokale bevolking zodat er echt adaptatie en een sociaal draagvlak voor de ontwikkelingen ontstaat.” 

Zelf voorzien in de energiebehoefte is ook de kracht van de energietransitie, vindt de directeur van Youen. “Als mensen zelf hun duurzame energie opwekken verduurzaamt de maatschappij vanzelf.”  


DGBC-partners

Youen

Gerelateerd

Achmea investeert €50 miljoen in opkopen en verduurzamen verouderde huurwoningen

Achmea investeert €50 miljoen in opkopen en verduurzamen verouderde huurwoningen

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

BREEAM-NL modulaire update 2025

Bekijk de nieuwe BREEAM-NL v6.1 beoordelingsrichtlijnen