Zadelhoff: ‘De maatschappelijke kant van duurzaamheid wordt steeds belangrijker’

“Als je nadenkt over samenwerken met een instituut rondom duurzaamheid, kom je vrij snel uit bij DGBC.” Het zijn vlijende woorden van Bart Boersma die werkzaam is als commercieel ontwikkelaar bij Zadelhoff. Het bedrijf dat werd opgericht door Cor van Zadelhoff is al jaren een begrip in de vastgoedwereld en sinds kort ook partner van DGBC.

Foto: Het Slotervaart door Milan Hofmans

Boersma is al ruim een decennium werkzaam in die vastgoedwereld en inmiddels alweer vier jaar onder de pannen bij Zadelhoff. Hij omschrijft de organisatie als bijzonder divers. Zo is Zadelhoff gespecialiseerd in vastgoedbeheer en exploitatie, maar omvat het ook een ontwikkelings- en adviesafdeling. Vooral het maatschappelijke karakter van de organisatie spreekt Boersma erg aan. 

Purpose & maatschappelijk betrokkenheid 

Hij spreekt dan ook met veel bewondering over oprichter Cor van Zadelhoff. “Hij heeft geen kinderen, maar wil echt iets nalaten.” Boersma legt uit dat het bedrijf daarom vandaag de dag grotendeels in het bezit is van drie goede doelen stichtingen. De jaarlijks uit te keren winst wordt vervolgens aan de stichtingen uitgekeerd. De stichtingen beschikken over een eigen bestuur. “Het is echt heel goed georganiseerd. Het vastgoedbedrijf is de ‘financiële’ motor van de goede doelen stichtingen.”  

Samenwerking met DGBC 

Die maatschappelijke betrokkenheid maakt ook dat een samenwerking met DGBC niet kon uitblijven. Boersma kent de stichting uit Den Haag al uit zijn beginjaren. Zo was hij eerder werkzaam bij G&S Vastgoed, een van de founding partners van DGBC. “We werken graag met partners die vooruitkijken en iets bijdragen aan de maatschappij. DGBC past goed bij die ideologie.”

Daarbij verwacht hij ook kennis op te halen uit de samenwerking. Duurzaamheid is volgens hem de afgelopen jaren te veel een containerbegrip geworden en soms zijn er tussen de verschillende duurzaamheidslabels ook wel discrepanties. “DGBC kan helpen bij het ontwikkelen van een gemeenschappelijke taal.” Ook verwacht hij dat er veel behoefte zal zijn aan duiding rondom rapportageverplichting bij grote organisaties. “Daardoor gaat duurzaamheid nog meer leven en wil je weloverwogen keuzes maken op dat onderwerp.” 

Slotervaart 

Een weloverwogen keuze van Zadelhoff was om de afgelopen jaren aan de slag te gaan met de renovatie van het Slotervaartziekenhuis. Boersma was er intensief bij betrokken en kijkt met gepaste trots naar de behaalde resultaten. Er was tijdens de overname veel rumoer, maar de storm is inmiddels volledig gaan liggen door het eindresultaat. Boersma: “Er staat een prachtig hoogwaardig duurzaam complex van 50.000 vierkante meter, inclusief dakopbouw.”

En wat er binnen de muren allemaal te vinden is? Boersma somt een indrukwekkend rijtje op: “Huisartsen, een specialistisch kinderdagverblijf, een autismecentrum, een ROC met 23 soorten zorgopleidingen, operatieruimtes. En zo kan ik nog wel even doorgaan.” “We zijn echt gegaan voor de lange termijn. Het is een prachtige ontwikkeling waar alles in zit, die bij uitstek laat zien wat we kunnen en waarbij dat maatschappelijke karakter weer goed zichtbaar is.” 

Invloed van groen 

De maatschappelijke kant van duurzaamheid is een thema dat volgens hem de komende jaren nog belangrijker zal worden. Om die reden wordt er door Zadelhoff bijvoorbeeld met het Impact Institute gekeken hoe je sociale impact kunt kwantificeren, wat ook wel monetariseren wordt genoemd. “We kijken met hen wat de invloed is van groen op de gezondheid en welzijn van bewoners. Daar komen veel bronnen en aannames bij kijken, maar uiteindelijk leidt het tot een interessante methodiek, die we hopelijk dan ook sectorbreed kunnen gaan inzetten. We moeten het samen doen.”

DGBC-partners

Zadelhoff Beheer BV

Gerelateerd

Gebouw met daarop de tekst Grand Hotel Gooiland

Paris Proof Congres 2024: keynote sprekers bekend

Envalue introduceert Sustainability Index: Objectieve benchmark voor duurzame vastgoedinvesteringen

Envalue introduceert Sustainability Index: Objectieve benchmark voor duurzame vastgoedinvesteringen

Nieuwe handreiking helpt markt op weg bij circulair verduurzamen

Nieuwe handreiking helpt markt op weg bij circulair verduurzamen