Methode Adaptief Vermogen Gebouwen versie 1.1

FOR ENGLISH SCROLL DOWN

Binnen de circulaire economie is een van de uitgangspunten om producten zoveel mogelijk te ontwikkelen in de vorm waarin ze lang meegaan en met kleine aanpassingen gebruikt kunnen worden in een nieuwe context. Dit geldt uiteraard ook voor gebouwen. Wanneer een gebouw wordt (her)ontwikkeld is meestal de functie die het gebouw bij oplevering krijgt leidend in het ontwerpproces. Na verloop van tijd zal de vraag naar de functionaliteiten in het gebouw veranderen.

Door vernieuwingen zullen voor dezelfde functie andere functionaliteiten vereist worden en naar sommige functies kan de vraag afnemen. Met een aantal ingrepen in het ontwerp kan ervoor worden gezorgd dat het gebouw eenvoudig aanpasbaar is, waardoor het meer voorbereid is op toekomstige aanpassingen. We noemen dit het adaptief vermogen van het gebouw.

GPR Gebouw en BREEAM-NL

W/E Adviseurs en DGBC hebben samen gewerkt aan een methode om deze adaptiviteit in kaart te brengen, als basis voor de instrumenten GPR Gebouw en BREEAM-NL. De ontwikkelde methode geeft een indicatie van het adaptief vermogen van een gebouw in een nog onbekende toekomst. De methode is niet bedoeld voor de beoordeling van de geschiktheid van een gebouw om in het heden (zonder of met een beperkte ingreep) aan een behoefte te kunnen voldoen.

Methode 1.1

De methode bestaat uit drie documenten:

  1. Rekentool adaptief vermogen
    Excel document, waarmee het adaptief vermogen van een gebouw kan worden vastgesteld
  2. Gebruikersinstructie rekentool
    Deze instructie geeft aan op welke wijze de rekentool moet worden ingevuld
  3. Onderbouwingsdocument Indicatoren
    Per indicator is hier uitgewerkt aan welke voorwaarden moet worden voldaan om een antwoordoptie te kunnen kiezen. (dit document)

Deze methode is een deeluitwerking van de brede methode die is beschreven in het rapport Gebouwen met Toekomstwaarde (Brink Groep en CPI, juli 2014).

Bekijk webinar lancering

Bekijk de lancering terug of klik hier voor de presentatie.

Nieuwe versie Adaptief Vermogen 2.1

In 2024 is de methodiek vernieuwd, en sluit in de nieuwe versie aan op Europese methodieken die binnen het EU Levels Framework zijn ontwikkeld.

Methodiek Adaptief Vermogen 2.1

Calculation method Adaptive Capacity of buildings

Within the circular economy, one of the principles is to as much as possible develop products in a form in which they last a long time and can be used in a new context with minor modifications. Of course, this also applies to buildings. When a building is (re)developed, the function that the building will have upon completion is usually the guiding principle in the design process. Over time, however, the demand for the functionalities in the building will change.

Innovations will require different functionalities for the same function, and the demand for some functions may decrease. A number of design interventions can ensure that the building is easily adaptable, making it more prepared for future changes. We call this the adaptive capacity of the building.

GPR Gebouw and BREEAM-NL

W/E and DGBC have worked together on a method for identifying this adaptivity, as a basis for the GPR Gebouw and BREEAM-NL instruments. The developed method gives an indication of the adaptive capacity of a building in an as yet unknown future. The method is not intended for assessing the suitability of a building to meet a need in the present (without or with limited intervention).

Method

The method consists of three documents:

  1. The adaptive capacity calculation tool:
    An Excel document, with which the adaptive capacity of a building can be determined
  2. The calculation tool user instructions
    This instruction indicates how the calculation tool should be filled in
  3. Indicators supporting document
    For each indicator, the conditions that must be met in order to be able to select an answer option are elaborated here.

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave