Subsidies voor duurzamere gebouwen 

Met het oog op het behalen van de energie- en klimaatdoelstellingen voor 2030 en 2050 investeert de Nederlandse overheid fors in subsidies en fiscale instrumenten gericht op het verduurzamen van gebouwen en ondernemen. Omdat de wereld van subsidies altijd in beweging is, publiceert DGBC elk jaar een whitepaper waarin we de belangrijkste fiscale regelingen en subsidies toelichten. We bespreken onder andere de Milieu-Investeringsaftrek (MIA), de Energie-Investeringsaftrek (EIA), Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE++) en de subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA). Samen met experts van Hezelburcht Subsidieadvies en Van Draeckeburgh Subsidies en Financieringen zijn de regelingen voor 2024 toegelicht en mogelijke scenario’s uitgewerkt.

Paris Proof en BREEAM-NL

Om de energieprestaties van een gebouw te verbeteren en het pand Paris Proof te maken, is het verstandig om de financiële steun te benutten. Een BREEAM-NL certificaat kan ook aanzienlijk fiscaal voordeel over de investering opleveren voor gebouweigenaren. 

Milieu-investeringsaftrek (MIA) 

De MIA is een fiscale stimuleringsregeling voor investeringen in milieuvriendelijke technieken en gebouwen. Je komt in aanmerking voor MIA als je investeert in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) staat. Jaarlijks brengt RVO een nieuwe lijst uit met maatregelen waarvoor de MIA regeling kan worden gebruikt. Ook voor BREEAM-NL kun je MIA gebruiken. Het fiscaal voordeel is afhankelijk van het niveau waarop het gebouw wordt gecertificeerd. 

Subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA) 

DUMAVA is een subsidieregeling die eigenaren van maatschappelijk vastgoed moet stimuleren om op korte termijn stappen te zetten om hun gebouwen te verduurzamen. Denk hierbij aan de verduurzaming van scholen, overheidsgebouwen, zorginstellingen of rijksmonumenten. Met de regeling wordt het financieel aantrekkelijker om grotere duurzaamheidsstappen te zetten.  De openstelling zal op 3 juni 2024 plaatsvinden met een budget van € 237,5 miljoen subsidie. Je kunt subsidie krijgen voor bijvoorbeeld energieadvies, een energielabel en verduurzamingsmaatregelen. 

Energie Investeringsaftrek (EIA) 

Investeer je in energiebesparende maatregelen in jouw gebouw en processen? Dan kan je mogelijk gebruikmaken van de Energie-Investeringsaftrekregeling (EIA). De maatregelen, bedrijfsmiddelen genoemd, moeten voorkomen op de Energielijst. Het gaat bij gebouwen om veel verschillende technieken, zoals HR-glas, isolatie en warmteterugwinning. De investeringsaftrek bedraagt 40% van de subsidiabele investeringskosten. Uitgaande van een tarief voor de vennootschapsbelasting van 25,8%, is het voordeel 10,32% van de investeringskosten

Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE++)

De SDE++ (Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie) geeft subsidie aan bedrijven en non-profitorganisaties die grootschalig hernieuwbare energie opwekken of hun CO₂ -uitstoot verminderen. De subsidieregeling wordt in Nederland ingezet om de productie van duurzame energie te stimuleren en de transitie naar een klimaatneutrale samenleving te bevorderen. De regeling is gericht op het ondersteunen van projecten die bijdragen aan CO₂-reductie en het vergroten van het aandeel hernieuwbare energie in de energievoorziening.

Download het rapport

Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, rvo.nl,  lees je nog meer informatie over de subsidies uit de publicatie. 

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council