Thema's - Paris Proof

Horeca

Ook de horeca mag niet achterblijven in de verduurzaming. De processen, het vastgoed met installaties en de vele bezoekers/klanten zorgen ervoor dat deze sector een grote speler is, waar veel verduurzamingskansen liggen.

Het is een grote sector qua energiegebruik (te zien in bv deze taartpunt in de routekaart logistiek) De afgelopen periode is DGBC bezig geweest met het opstellen van de twee hoofdlijnen van een routekaart: het energetisch in beeld brengen van de sector en het bespreken van kansen en belemmeringen voor verduurzaming. 

 

Er is hiervoor o.a. gebruik gemaakt van onderzoeken van Colliers en DGMR. Colliers heeft interviews gehouden in de sector en DGMR heeft een analyse gemaakt van beschikbare energiedata. De onderzoeken van Colliers en DGMR hebben al essentiële kansen en belemmeringen in kaart gebracht. Ondanks dat de druk vanuit de overheid voor het verduurzamen toeneemt, is er vanuit de sector behoefte aan integrale en eenduidige wet- en regelgeving en kennis. Het ontbreekt nog aan inzicht in het energieverbruik van de sector. Samenwerkingen tussen exploitant en huurder zijn niet altijd soepel en leiden nog niet per definitie tot verduurzaming.  In oktober 2021 zijn de resultaten van deze onderzoeken gepresenteerd tijdens het evenement ‘Kansen en belemmeringen in de Horeca’, terugkijken van dit evenement kan hier

 

De werkgroep Horeca komt nu bij elkaar om samen oplossingsrichtingen voor onder andere de boven genoemde uitdagingen te bepalen. Voor de andere sectorale routekaarten fungeren de werkgroepen als klankbord. Op deze manier zijn de routekaarten en de uitkomsten en acties daarvan zo dicht mogelijk bij de behoeftes van de sector. 


Routekaart Horeca

De kansen en knelpunten voor verduurzaming in de horeca staan centraal voor deze routekaart. De horecasector voelt steeds meer de noodzaak om bij te dragen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. In deze routekaart staan acties hoe de sector bij kan dragen aan een vermindering van het gas- en energiegebruik. De acties zijn geordend aan de hand van zes belangrijke categorieën of sporen. De acties komen voort uit de werkgroep Horeca en interviews met beleggers, ondernemers en pandeigenaren. Het is een richtinggevend document voor de hele horecasector. De routekaart maakt duidelijk wat nodig is om de besparingsdoelen te halen en welke kansen en belemmeringen er zijn. Het is een ‘levend document’ dat verandert naar aanleiding van de uitvoering van acties en nieuwe inzichten. In de routekaart zijn acties en handelingen vastgelegd.

Naar de Routekaart Retail

Werkgroepleden

NaamOrganisatiePersoonlijk profiel
Caroline KootRVOBekijk profiel
Erik van Dijk  Green KeyBekijk profiel
Froukje Anne Karsten  Gemeente AmsterdamBekijk profiel
Martijn van der Graaf AccorInvestBekijk profiel
Frederique Biesheuvel ONLBekijk profiel
Thijs de Groot Holland NBTCBekijk profiel
Gert de Vos BouwinvestBekijk profiel
Bert SmitBUASBekijk profiel
Jan Hein SimonsColliers
Renske KlunderEZK
Jos KlerxRabobank

Laatste nieuws

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council