Congres Stikstofvrij bouwen en ontwikkelen #hetkanwel
Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.
Bekijk de agenda voor aankomende evenementen en trainingen.
Om de stikstofuitstoot in Nederland naar beneden te brengen moeten alle sectoren in beweging komen. Ook de bouw- en vastgoedsector kan een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van de stikstofuitstoot. Kan dat, bouwen met een netto stikstof impact van nul? En hoe gaan we dat meten en borgen? Op dit congres verkennen we de kansen van stikstofvrije ontwerp, met stikstofvrije bouwlogistiek en een stikstofvrij bouwproces. Daarnaast worden verschillende praktische oplossingsrichtingen toegelicht. DGBC organiseert het congres in samenwerking met het Ministerie van BZK, IPO (Interprovinciaal Overleg) en BAM.
In het plenaire programma word je bijgepraat over de laatste regelgeving. drs. Erik Jan van Kempen (programma-directeur generaal Omgevingswet) zal toelichten hoe vanuit de overheid kan worden bijgedragen aan de noodzakelijke transitie in de bouw. We verkennen met Derk Loorbach (Professor socio-economic transitions, Erasmus University en Directeur DRIFT) wat er voor een transitie van deze omvang nodig is. Verschillende partijen vanuit markt, overheid en maatschappelijke organisaties geven een update over hoe zij werken aan de transtie-opgave.
Locatie
Het congres vindt plaats in The Hague Conference Centre in Den Haag.
Adres: Anna van Buerenplein 29, 2595 DA Den Haag
Deelnemen
Aan deelname zijn geen kosten verbonden.
Bekijk hier de lijst met reeds aangemelde deelnemers.
Het congres wordt mede mogelijk gemaakt door
12.15 uur |
Ontvangst met een kleine lunch |
13.00 uur | Aanvang plenair gedeelte met dagvoorzitter Rutger Mollee en Annemarie van Doorn (Directeur Dutch Green Building Council) |
13.10 uur | De Malieveldverklaring: een ambitieverklaring emissievrij bouwen, ontwikkelen en ontwerpen |
13.40 uur | Aanbieding de Malieveldverklaring aan overheid |
13.50 uur |
Stikstof: transitiemomentum voor de bouw? met Derk Loorbach, Directeur Drift |
14.15 uur |
Korte pauze |
14.30 uur |
Ronde 1 workshops |
15.30 uur |
Pauze |
16.00 uur |
Ronde 2 workshops |
17.00 uur |
Borrel |
De workshops worden in twee rondes gegeven. Alle vier de thema's komen in beide rondes aan bod. In het aanmeldformulier kan je aangeven welke workshops je wilt bezoeken.
Ronde 1 - 14.30 uur
Workshop 1: Stikstofvrij ontwerpen en ontwikkelen: #hetkanwel
sprekers: Ton Venhoeven (VenhoevenCS architecture + urbanism) en Daan Bruggink, (ORGA architect)
Welke keuzes kan een ontwerper of een ontwikkelaar maken als je de uitstoot van stikstof door een nieuwe ontwikkeling wilt minimaliseren? Materiaalkeuze, modulair bouwen, natuurinclusiviteit. Maar ook kiezen voor emissievrije vervoersconcepten: fiets, OV en shared e-mobility.
Ton Venhoeven vertelt over de gevolgen van de ingrijpende veranderingen waar we nu in zitten. Hoe gaan we bestaande steden transformeren naar 'walkable cities?' Tijdens de workshop vertelt Architect Daan Bruggink (ORGA-architect) vertelt over zijn ervaringen met wildopvang Avolare, een bouwproject dat wel door kon gaan: Dankzij de ontwerpkeuzes stond dit project al goed voorgesorteerd, met enkele ingrepen in het bouwproces kon de noodzakelijke vergunning worden verkregen. Welke ontwerpprincipes zijn helpend bij stikstofvrij bouwen?
Workshop 2: Een stikstofvrije bouwlogistiek: #hetkanwel
sprekers: Eelco den Boer (CE Delft) en Dennis Hijkoop (BAM/GoingDutch.bike)
Vervoersbewegingen rond een bouwplaats kunnen slimmer en schoner, zowel voor materialen als personenvervoer. Eelco den Boer (CE Delft) legt uit hoe via slimme stadslogistiek weer 'ruimte' voor ontwikkeling kan ontstaan in de stad. Er zal worden ingegaan op verschillende oplossingsrichtingen. Zowel de uitdagingen van grote gebiedsontwikkelingen als van kleine bouwprojecten worden belicht. Dennis Heijkoop (BAM) vertelt over een brede mobiliteitsbenadering rondom casus Schiphol, waarbij met diverse strategieën de fietsmodalieit wordt gestimuleerd.
Workshop 3: Een stikstofvrij bouwproces: #hetkanwel
sprekers: Eric Beers (Hytruck Consult) en Madeline Buijs (ABN AMRO)
Door de inzet van elektrische bouwmachines kan de stikstofuitstoot op de bouwplaats worden teruggebracht. Wat zijn de kansen en de aandachtspunten van deze andere manier van werken?
Workshop 4: Stikstof compenseren: #hetkansoms
sprekers: Gerard Smit (Bureau Waardenburg), Hans Bevers (Involtum), Carien van den Berg-Spruijt (Blauwhoed) en Renée van Bommel (Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties)
Er is op dit moment veel focus op de juridische kaders rondom stikstof. De spelregels zijn ook 'in ontwikkeling'. In deze workshop bespreken we de huidige spelregels, en krijgen vanuit Waardenburg enkele vuistregels aangereikt. Maar we kijken ook breder naar wat er op de lange termijn nodig is voor natuurherstel: wat vraagt die opgave van de bouwsector? In bepaalde situaties is stikstof compenseren mogelijk (intern/extern salderen). Aan welke maatregelen moeten we denken als we effectief willen compenseren? Hoe creëren we 'stikstofruimte' in de stad?
Ronde 2 - 16.00 uur
Workshop 1: Stikstofvrij ontwerpen en ontwikkelen: #hetkanwel
sprekers: Rosemarijn Verdoorn (SADC), Yasha Schadee (SADC) en Ton Venhoeven (VenhoevenCS architecture + urbanism)
Welke keuzes kan een ontwerper of een ontwikkelaar maken als je de uitstoot van stikstof door een nieuwe ontwikkeling wilt minimaliseren? Materiaalkeuze, modulair bouwen, natuurinclusiviteit. Maar ook kiezen voor emissievrije vervoersconcepten: fiets, OV en shared e-mobility.
Rosemarijn Verdoorn en Yasha Schadee (SADC) vertellen over de keuzes die bij Schiphol Trade Park zijn gemaakt in samenwerking met Ton Venhoeven vertelt over de gevolgen van de ingrijpende veranderingen waar we nu in zitten. Hoe gaan we bestaande steden transformeren naar 'walkable cities?'
Workshop 2: Een stikstofvrije bouwlogistiek: #hetkanwel
sprekers: Jessica van Rijn (TNO) en Sven Hiskemuller (Rutte Groep)
Vervoersbewegingen rond een bouwplaats kunnen slimmer en schoner, zowel voor materialen als personenvervoer. Het concept van de bouwhub en een electric last mile biedt kansen. Hoe krijgen we dit van de grond?
Workshop 3: Een stikstofvrij bouwproces: #hetkanwel
spreker: Eric Beers (Hytruck Consult) en Madeline Buijs (ABN AMRO)
Door de inzet van elektrische bouwmachines kan de stikstofuitstoot op de bouwplaats worden teruggebracht. Wat zijn de kansen en de aandachtspunten van deze andere manier van werken?
Workshop 4: Stikstof compenseren: #hetkansoms
sprekers: Joop Spijker (WUR), Hans Bevers (Involtum), Carien van den Berg-Spruijt (Blauwhoed), Renée van Bommel (Ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties)
In bepaalde situaties is stikstof compenseren mogelijk. Aan welke maatregelen moeten we denken als we effectief willen compenseren? Hoe creëren we 'stikstofruimte' in de stad?