Level(s) congres: Breng jouw milieu-impact omlaag
Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.
Bekijk de agenda voor aankomende evenementen en trainingen.
Het Level(s) congres op donderdag 29 september gaat in op het in de praktijk brengen van jouw duurzaamheidsambities. De sprekers doen dit aan de hand van de indicatoren van het Level(s) framework: Life Cycle Assessment (LCA), Life Cycle Costing (LCC) en Indoor Air Quality (IAQ). Tijdens het congres leggen we de nadruk op LCA en krijg je inzicht hoe dit je kan helpen om de juiste keuzes te maken en duurzaamheidsambities in de praktijk te brengen.
Zo kan een LCA worden gebruikt voor het identificeren van milieu impact van een project en kan een LCC helpen om duurzame maatregelen te nemen vanuit kostenperspectief door op de lange termijn de juiste maatregelen te kiezen. Dit inzicht in hoe een LCC en LCA je helpt juiste keuzes te maken wordt ook gevraagd binnen de BREEAM-NL nieuwbouw beoordelingsystematiek.
Data voor installaties gezocht
Om duurzaamheidsambities in de praktijk te brengen ben je afhankelijk van data. Zonder data kan er immers niet gestuurd worden op projectniveau in ontwikkeltrajecten en/of aanbestedingen. De Nationale Milieudatabase (NMD) streeft hier ook naar. John Drissen, Projectleider NMD, gaat in op de noodzaak om van de database een eerlijke representatie van de markt te maken. Het ‘witte vlekkenproject’ van de NMD streeft ernaar om het aantal productkaarten in de database ten minste te verdrievoudigen. Belangrijk speerpunten hierbij zijn installaties.
LCA data kan ook gebruikt worden om intern betere keuzes te maken en extern je product beter in de markt te zetten. Wouter de Wolf, Marketing Manager Signify, gaat in zijn presentatie in op de business kansen van LCA voor de installatiebranche. Hij gaat in op de belangrijke voorwaarden, maar ook nadelen voor toeleveranciers in de installatiebranche wat betreft LCA en LCC.
Goedkopere gebouwen met biobased materialen
Ook de wens voor data voor biobased materialen is groot. Carla Rongen, Bouwbioloog Aveco de Bondt, gaat in op de voordelen van biobased bouwen. Biobased materialen bieden veel voordelen als LCC en IAQ indicatoren mee worden genomen. Op de gehele levenscyclus levert dit goedkopere gebouwen op als bijvoorbeeld de productiviteit van medewerkers in de gebouwen ook wordt meegenomen in de kostenberekening (LCC).
Programma
Tijd | Onderdeel |
---|---|
13:00 | Ontvangst |
13:30 | Welkom |
13:35 | De strijd tegen de opwarmende wereld Door Reinier van den Berg , weerpresentator RTL4 |
14:05 | Introductie Level(s) Door Laetitia Nossek, Projectmanager circulariteit, DGBC |
14:15 | De weg naar duurzame ambities in de praktijk Door John Drissen, Projectleider, NMD |
14:30 | Kansen die biobased bouwen biedt Door Carla Rongen, Bouwbioloog, Aveco de Bondt |
15:00 | Installaties en de business kansen van een LCA Door Wouter de Wolf, Marketing Manager, Signify |
15:15 | Pauze |
15:45 | Introductie en pitch tafelgasten |
16:00 | Tafelgesprekken, Drie gespreksrondes met o.a. ‘Hoe maak ik een LCA?’, ‘De toepassing als leverancier’, ‘Routekaart voor circulaire installaties’ en ‘Jouw milieu-impact omlaag met Level(s)’ |
16:45 | De aarde, de mens en een positieve toekomst OnePlanet |
16:50 | Afsluiting |
17:00 | Netwerkborrel |
Aanmelden
Het congres is gratis toegankelijk en gericht op producenten, adviseurs en beleidsmakers en opdrachtgevers. Aanmelden kan via de inschrijfknop in het menu.
Hoe stel je een LCA op
Een levenscyclusanalyse (LCA) meet de milieueffecten van een product of dienst. Edwin de Zeeuw, Ecochain, vertelt hoe je een LCA opstelt als producent en hoe je dus inzicht krijgt in de milieu impact van jouw product door het gebruik van Ecochain. Zo kan je transparant zijn naar klanten toe, maar heb je ook inzicht in waar de grootste uitstoot plaats vindt in jouw productieproces.
Q&A - Toepassing als leveranciers
ASSA ABLOY neemt je mee in hun dagelijkse praktijk en de manier waarop zij LCA’s maken voor hun eigen producten. Wat betekent dat in de praktijk en waar zien zij kansen.
Witte vlekkenproject en Routekaart installaties
Ga in gesprek met John Drissen, Projectleider NMD, en stel jouw vragen over het ‘witte vlekkenproject’. Het ‘witte vlekkenproject’ van de NMD streeft ernaar om het aantal productkaarten in de database ten minste te verdrievoudigen. Belangrijk speerpunten hierbij zijn installaties. Installaties en circulariteit zijn nog aan het daten, maar een huwelijk is wel cruciaal voor een circulaire economie. DGBC werkt aan een routekaart voor circulaire installaties. Ruben Zonnevijlle neemt je mee hoe we ook de installatietechniek kunnen omarmen in de circulaire bouweconomie.
BREEAM NB Woningen
Het Level(s) framework is bedoeld als Europese indicatoren om een duurzame gebouwde omgeving mogelijk te maken. Ook in de nieuwe BREEAM-NL Nieuwbouw Woningen behandelen we dezelfde indicatoren. Door goede LCC’s en LCA’s te maken en een verbetering te laten zien ten opzichte van de benchmark kunnen punten gehaald worden. Thomas Heye, projectmanager bij DGBC, vertelt meer over credits binnen de BREEAM-NL richtlijnen.
LIFE Level(s) en BuildingLife
Voordat je weet wat je ambitie kan zijn, moet je weten hoe je kan meten. Het Level(s) framework geeft handvaten om duurzaamheid inzichtelijk te maken, in heel Europa. Inzoomend op één onderdeel, CO2 of Whole Life Carbon, zijn we na introductie van Level(s) doorgegaan met het Europese BuildingLife porgramma. Jouw materiaalgebonden emissies omlaag brengen kan op verschillende manieren. Laetitia Nossek, projectmanager Circulariteit bij DGBC, vertelt meer over het LifeLevel(s) en BuildingLife project.
Carla Rongen, Specialist Circulair en Gezond bouwen en Bouwbioloog, Aveco de Bondt Carla is werkzaam bij een ingenieursbureau en is specialist op het gebied van biobased, damp-open, gezond en circulair bouwen. Ze adviseert woningbouwcorporaties, zorginstellingen, aannemers en projectontwikkelaars bij projecten en tenders. Haar expertise ligt op het vlak van circulair en gezond bouwen, zowel voor gebouwen als gebieden. Tevens heeft ze ruime ervaring in het door Aveco de Bondt ontwikkelde ‘Strategisch Vastgoedplan’, zodat een gebouw niet alleen duurzaam, circulair en gezond is, maar ook een gezonde LCA en LCC heeft én past binnen de vastgoedstrategie van een organisatie. | |
John Drissen, Projectleider/Accountmanager, Nationale Milieudatabase De manier waarop we vandaag de dag nog steeds bouwen, heeft een enorme impact op het klimaat. De voorraden van fossiele en minerale materialen raken op, met als gevolg: een schaarste aan bouwmaterialen en een negatieve impact op natuur, mens en milieu. John Drissen stelt zich een wereld voor waarin alles dat wordt ontworpen en gebouwd herstelbaar, herbruikbaar en hernieuwbaar is. Hij is architect en ingenieur met 20 jaar ervaring in ontwerpen en projectmanagement van woningen, utiliteit en luchthavenfaciliteiten. Een professional met een hart voor duurzaamheid en een passie voor architectuur en bouwen. Sinds 2021 maakt hij deel uit van de Nationale Milieudatabase (NMD) als accountmanager, waar hij belangrijke projecten leidt o.a. op het gebied van BIM, biobased materialen en projecten gerelateerd aan milieuprestaties in het ontwerpproces. | |
Laetitia Nossek, Projectmanager circulariteit, DGBC Als projecmanager binnen het team Circulariteit houdt Laetitia zich onder andere bezig met de ontwikkeling en integratie van het Level(s) Framework. Samen met 8 andere GBC's wordt met dit Framework de uniforme lat gelegd voor verduurzaming van de gebouwde omgeving binnen Europa. | |
Reinier van den Berg, Weerpresentator, RTL4 Reinier is als weerpresentator dagelijks op landelijke televisie te zien en is sinds de oprichting nauw betrokken bij Meteo Consult. In november 2020 kwam zijn nieuwste boek uit, Bladgoud. Dat gaat over de onschatbare waarde van bos en bomen. Bomen zijn van grote waarde in de strijd tegen de opwarmende wereld. Met het startende bedrijf PyrOil richt hij zich op een innovatieve en winstgevende manier om plastic afval te recyclen. Ook persoonlijk probeert Reinier duurzaamheid op tal van manieren centraal te stellen. Hij heeft een klimaatneutrale biobased woning laten bouwen die in de lente van 2020 werd opgeleverd. | |
Wouter de Wolf, Marketing Manager, Signify Wouter heeft 15 jaar ervaring met innovatie en duurzaamheid en werkt nu als marketing manager binnen Signify. Daar is hij bezig met het continue verbeteren van de circulaire propositie van Signify, zoals het circulair product ontwerp, het doorontwikkelen van het Light as a Service business model en met nieuwe kansen die IoT biedt. Tevens zit Wouter in de werkgroep circulaire verlichting van de brancheverening NLA (Nederlandse Licht Associatie) en de Paris Proof werkgroep retail van de DGBC. |
Tafelgasten, o.a.
- Edwin de Zeeuw, Ecochain
- Ruben Zonnevijlle, DGBC
- ASSA ABLOY Entrance Systems
Thomas Heye, DGBC
Wat is Level(s)?
Level(s) is een lijst met gemeenschappelijke indicatoren voor duurzaam bouwen die zijn opgesteld door de Europese Unie. Daarbij is gekeken naar de volledige levenscyclus van gebouwen om hun potentieel voor emissiereductie, efficiëntie, gezondheid en circulariteit optimaal te benutten.
Het gehele Level(s) framework heeft 6 macro-objectives, onderverdeeld in indicatoren. De 6 macro-objectives zijn:
- Greenhouse gas emissions along a buildings life cycle
- Resource efficient and circular material life cycles
- Efficient use of water resources
- Healthy and comfortable spaces
- Adaption and resilience to climate change
- Optimised life cycle costs and value
Level(s) is geen certificeringssysteem, zoals BREEAM, maar kan daar wel input voor leveren. Het moet organisaties in de hele Europese bouwsector stimuleren om uniform samen te werken.
Kijk hier voor meer informatie over Level(s).
Wat is het project Life Level(s)?
Life Level(s) heeft als doel om duurzaam bouwen in Europa te standaardiseren. Dit doel wordt gerealiseerd door bewustwording te vergroten en het gebruik van indicatoren uit het Level(s) Framework te stimuleren. Onderdeel van het Life Level(s) project is het vergelijken van criteria uit de certificeringssystemen van verschillende landen, zoals BREEAM-NL in Nederland, HQE in Frankrijk en DGNB in Duitsland. Daarbij wordt gekeken naar de rol van deze criteria in bouwprojecten en aanbestedingen, en welke verbetermogelijkheden er zijn.
Het Life Level(s) project wordt medegefinancierd door het Life Programme van de EU. Het is een driejarig project dat loopt van 2019 tot en met 2022. Naast DGBC zijn er zeven Europese Green Building Councils betrokken bij het Life Level(s) project. Alle betrokken partners zijn verantwoordelijk voor de uitvoering en implementatie van de uitkomsten.
Lees hier meer over Life Level(s).
DGBC-partners
Overige partners
SDG's
Industrie, innovatie en infrastructuur | Duurzame steden en gemeenschappen | Verantwoorde consumptie en productie