Level(s) congres: Life Cycle Assessment

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.
Bekijk de agenda voor aankomende evenementen en trainingen.

Tijdens het congres over LCA vertellen diverse sprekers over de inhoud van het Level(s) Framework waarbij specifiek wordt ingegaan op de Life Cycle Assessment (LCA) gerelateerde indicatoren. Daarbij zal worden ingegaan op hoe je LCA’s als bouwprofessional toepast op basis van praktijkervaringen, de kennis van specialisten en hoe dit kan bijdragen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving.

De sprekers vertellen over wat een LCA precies is, hoe is het opgenomen in LEVELs & andere richtlijnen en hoe kun je er mee aan de slag. Het congres is gratis toegankelijk en gericht op producenten van bouwmaterialen en producten en het inkoop/aanbestedingsproces hiervan, dank aan beleidsmakers en opdrachtgevers.

Dit congres is onderdeel van het project Life Level(s) dat DGBC samen zeven andere Europese Green Building Councils in 2020 gestart is. Binnen dit project staat het promoten van een uniforme visie op drie onderdelen centraal; LCA (Life Cycle Assessments), LCC (Life Cycle Costing) en IAQ (Indoor Air Quality). Hiervoor organiseert DGBC drie online congressen gericht op deze drie thema’s. Het eerste congres in deze reeks staat in het teken van Life Cycle Assessments. Meer informatie over Level(s) vind je hier.

Programma

TijdProgramma
15:30 uurIntroductie en toelichting Level(s) Framework
door Remy Heijer, projectmanager DGBC
16:00 uur

Eerste ronde subsessies

LCA als sturingsmiddel
MKI als beoordelingsinstrument
LCA in de praktijk voor opdrachtgevers, adviseurs en bouwers

16:30 uur

Tweede ronde subsessies

Databases en tools
LCA en de rol van NMD
LCA in de praktijk voor producenten

17:05 uurConclusies, Q&A en afsluiting
door Remy Heijer

Aanmelden

Aanmelden kan via de inschrijfknop in het menu. Deelname is gratis.


Frank Bouma - Key accountmanager, Vepa

Frank Bouma werkt als Projectmanager Circulaire Economie bij Vepa. Frank heeft vanaf 2006 vanuit verschillende organisaties en rollen zoals facilitair manager, inkoper, projectleider en beleidsadviseur, gewerkt aan diverse duurzame projecten. Bij Vepa werkt Frank nu aan de verduurzaming vanuit de maakindustrie zelf. Zijn aandachtsgebieden zijn onder andere inschrijvingen op circulaire tenders, de uitvoering van circulaire projecten, het realiseren van transparantie en normontwikkeling binnen de branche en alle uitdagingen die dit binnen Vepa en haar opdrachtgevers met zich mee brengt.

Jan-Willem Groot - Directeur, Nationale Milieudatabase

Jan-Willem Groot is sinds 1 januari 2021 directeur bij Stichting Nationale Milieudatabase. Jan-Willem heeft een achtergrond in zowel de publieke als private sector en heeft onder andere ervaring met het maken van beleid t.b.v. milieu, energie en duurzame bouw. De stichting beheert en onderhoudt de Nationale Milieudatabase voor de bouw en de Bepalingsmethode milieuprestatie bouwwerken. ‘Door een platform te creëren dat op uniforme wijze bouwprestaties meet, willen we zorgen voor een gelijk circulair speelveld’.

Jeanette Levels-Vermeer - Senior adviseur circulariteit, LBP Sight

Jeannette is al ruim 20 jaar actief op het gebied van milieu-impact in de maakindustrie en de bouw. Ze is actief betrokken bij diverse ontwikkelingen en projecten bij de Nationale Milieudatabase, het uitvoeringsprogramma circulaire maakindustrie & CIRCO. Daarnaast is Jeanette als adviseur actief in het praktisch ondersteunen van bedrijven bij implementatie van circulariteit, inzicht krijgen in milieu-impact (LCA) en uitwerken van duurzaamheidscriteria in tenders.

Mantijn van Leeuwen - Algemeen directeur, NIBE

Mantijn van Leeuwen zet zich als Algemeen Directeur van het NIBE in voor verduurzaming van de bouw. NIBE is gespecialiseerd in het kwantificeren van duurzaamheid op basis van wetenschappelijk onderbouwde methoden (www.nibe.info) en actief betrokken bij verschillende initiatieven op het gebied van de circulair economie. Zo is het NIBE partner van DGBC, het Urban Mining Collective, Cirkelstad, Madaster en New Horizon. NIBE zet zich actief in om circulaire prestaties meetbaar te maken, zodat deze kunnen worden gebruikt in ontwerp- en aankoopbeslissingen. Mantijn is momenteel voorzitter van het actieteam “meetmethode” binnen CB’23 (www.platformcb23.nl) en ambassadeur voor Buildinglife.

Sara Rademaker - Adviseur circulair inkopen & opdrachtgeverschap, Circulair Support

Sinds 2015 werkt Sara aan duurzaam & circulair inkopen; eerst voor de gemeente Utrecht, daarna bij PIANOo en sinds begin 2021 als zelfstandig adviseur voor diverse opdrachtgevers. Inkopen met MKI vormt een rode draad in haar werk. De gemeente Utrecht deed als één van de eerste gemeentes pilots en aanbestedingen hiermee, bij PIANOo heeft Sara samen met EcoReview de handreiking “inkopen met de milieukostenindicator” ontwikkeld, en haar huidige opdrachten probeert ze het meetbaar maken van duurzame oplossingen met MKI ook zo veel mogelijk te stimuleren.

Remy Heijer - Projectmanager, DGBC

Als projecmanager binnen het team Circulariteit houdt Remy zich onder andere bezig met de ontwikkeling en integratie van het Level(s) Framework. Samen met 8 andere GBC's wordt met dit Framework de uniforme lat gelegd voor verduurzaming van de gebouwde omgeving binnen Europa.

Het programma van het 'Congres Level(s): Life Cycle Assessment' bestaat uit twee ronde met verschillende sessies die je kunt bijwonen. Hieronder lichten we de sessies verder toe.

Programma eerste ronde

LCA als sturingsmiddel voor producenten

Hoe kun je een LCA laten opstellen voor jouw product of dienst? Mantijn van Leeuwen (NIBE) neemt ons mee in het proces. Daarbij belicht hij het laten toetsen van een LCA en het opnemen van een LCA in databases voor gebruik in rekeninstrumenten. Ook is er aandacht voor de manier waarop een LCA gebruikt kan worden om een product of proces te verduurzamen. Zo ontdek je wat je leert uit een LCA en hoe je kunt (laten) inschatten welke verbeteringen bepaalde maatregelen opleveren in de milieuprestatie.

MKI als beoordelingsinstrument

Onder leiding van Sara Rademaker (Circulair Support) gaan we in op hoe je MKI bruikbaar kan maken voor opdrachtgevers. Wat zijn de voordelen en wat zijn de uitdagingen? En welke kennis heb je nodig om met MKI als beoordelingsinstrument te kunnen werken? Er komen diverse praktijkvoorbeelden aan bod, onder andere van de Gemeente Rotterdam die hier veel ervaring mee heeft. Daarnaast delen we praktische tips waar opdrachtgevers direct mee aan de slag kunnen.

LCA in de praktijk voor opdrachtgevers, adviseurs en bouwers

Meer informatie volgt.

Programma tweede ronde

Databases en tools

Zowel in Nederland als in Europa ontwikkelt LCA zich snel tot een instrument dat door overheden gebruikt wordt om beleid op te maken en om de markt mee te sturen. Mantijn van Leeuwen (NIBE) neemt ons mee in de belangrijkste ontwikkelingen. Onderwerpen die aan bod komen zijn databases, instrumenten en Europese en Nederlandse beleidsontwikkelingen.

LCA als sturingsmiddel

Tijdens deze sessie vertelt Jan-Willem Groot (Nationale Milieudatabase) je meer over de rol van NMD en gaat hij dieper in op LCA als sturingsmiddel. Daarnaast komt inkopen met de MPG aan bod.

LCA in de praktijk voor producenten

Frank Bouma (Vepa) deelt kennis en praktijkvoorbeelden vanuit het perspectief van de producent. Zo gaat hij in op LCA als instrument voor meetbaarheid en transparantie binnen het thema duurzaamheid en circulariteit. Ook toont hij hoe je inzichten uit een LCA vertaalt naar oplossingen voor producten en processen. Daarbij benadrukt hij het belang van samenwerking in de keten.

Wat is Level(s)?

Level(s) is een lijst met gemeenschappelijke indicatoren voor duurzaam bouwen die zijn opgesteld door de Europese Unie. Daarbij is gekeken naar de volledige levenscyclus van gebouwen om hun potentieel voor emissiereductie, efficiëntie, gezondheid en circulariteit optimaal te benutten.

Naast CO-reductie zijn dit de belangrijkste indicatoren binnen Level(s):

  • Life Cycle Assessment (LCA)
  • Life Cycle Costing (LCC)
  • Indoor Air Quality (IAQ)

Level(s) is geen certificeringssysteem, zoals BREEAM, maar kan daar wel input voor leveren. Het moet organisaties in de hele Europese bouwsector stimuleren om uniform samen te werken. 

Kijk hier voor meer informatie over Level(s).  

Wat is het project Life Level(s)?

Life Level(s) heeft als doel om duurzaam bouwen in Europa te standaardiseren. Dit doel wordt gerealiseerd door bewustwording te vergroten en het gebruik van indicatoren uit het Level(s) Framework te stimuleren. Onderdeel van het Life Level(s) project is het vergelijken van criteria uit de certificeringssystemen van verschillende landen, zoals BREEAM-NL in Nederland, HQE in Frankrijk en DGNB in Duitsland. Daarbij wordt gekeken naar de rol van deze criteria in bouwprojecten en aanbestedingen, en welke verbetermogelijkheden er zijn.

Het Life Level(s) project wordt medegefinancierd door het Life Programme van de EU. Het is een driejarig project dat loopt van 2019 tot en met 2022. Naast DGBC zijn er zeven Europese Green Building Councils betrokken bij het Life Level(s) project. Alle betrokken partners zijn verantwoordelijk voor de uitvoering en implementatie van de uitkomsten.

Lees hier meer over Life Level(s).

Gerelateerd nieuws

Gebouw met daarop de tekst Grand Hotel Gooiland

Paris Proof Congres 2024: keynote sprekers bekend

Dagvoorzitter en locatie bekend Paris Proof Congres 2023

Dagvoorzitter en locatie bekend Paris Proof Congres 2023

Groene spelregels uit Europa: het wat, hoe en waarom van de EU Taxonomie

Groene spelregels uit Europa: het wat, hoe en waarom van de EU Taxonomie